Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) și Președinția Indiei
Last Updated on august 11, 2023 by Romeo Crismaru
India a preluat în septembrie președinția Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), organizație veche de peste două decenii, iar pe cea a G-20 în decembrie 2022, pentru un an, într-un moment în care tensiunile globale din cauza războiului Eurasiatic și a impactului devastator al pandemiei de Covid au fost definitorii în conturarea nu atât de măgulitoare a ordinii sau mai bine spus dezordinii globale de tranziție, în funcție de perspectivă.
Era de așteptat să fie o perioadă foarte dificilă, deoarece concurența super-puterilor este într-adevăr la apogeu, iar bunurile globale, bunurile comune și bunăstarea au suferit o schimbare. India, cu o politică principială recunoscută de autonomie strategică, dialog, diplomație și pace, a apărut nu numai ca o Voce a Sudului Global, ci și ca o voce a rațiunii în discursul internațional. Prin urmare, atunci când la Summit-ul OCS de la Samarkand, premierul Narendra Modi i-a spus președintelui rus Putin că „Era războiului s-a încheiat”, a rezonat bine cu toate părțile. India a trecut prin toate provocările, inclusiv „relațiile anormale cu China din cauza incidentelor de frontieră Galwan și Tawang și și-a încheiat cu succes președinția OCS și este pe cale să facă același lucru pentru Summitul G-20 din septembrie. A fost excepțional deși în cele mai dificile circumstanțe și a divizat abrupt liniile de falie dintre marile puteri.
Deși cel de-al 23-lea Summit prezidat de India din iulie a avut loc virtual, acesta a fost precedat de un număr mare de întâlniri, inclusiv cea a miniștrilor de externe de la Goa, la care ministrul de externe pakistanez a abuzat din nou de ospitalitatea indiană. Miniștrii apărării anteriori și feed-back-ul de la verticalele recente au fost relevante pentru „Declarația de la New Delhi”, întărind în același timp cooperarea intraregională și obiectivele de securitate și combaterea terorismului. Combaterea terorismului a fost unul dintre motivele cheie pentru existența și relevanța continuă a OCS. În timp ce colaborarea sub egida Structura Regională Anti-Teroristă continuă standardele duble și ipocrizia în tratarea acesteia de către unele state membre, precum Pakistanul susținut de China, au subminat credibilitatea și sinceritatea scopului. Premierul Modi, în declarațiile sale de deschidere, a reiterat că „Terorismul a devenit o amenințare majoră la adresa păcii regionale și globale. A face față acestei provocări necesită acțiuni decisive. Indiferent de forma sau manifestarea ei, trebuie să ne unim în lupta noastră împotriva terorismului. Unele țări folosesc terorismul transfrontalier ca instrument al politicilor lor, oferă adăpost teroriștilor. OCS nu ar trebui să ezite să critice astfel de națiuni.” Dacă și ceilalți vor urca la bord rămâne de văzut!
În timpul președinției Indiei, tema majoră a fost reprezentată de următoarele: securitate, dezvoltare economică, conectivitate, unitate, respect pentru suveranitatea și integritatea teritorială și protecția mediului. De asemenea, India a stabilit cinci noi piloni de cooperare care au inclus: start-up-uri și inovație; medicină tradițională; împuternicirea tinerilor; incluziune digitală și moștenirea budistă comună. Pentru atingerea acestor obiective au fost înființate noi grupuri de lucru pe Start-up-uri și Inovare, precum și pe Medicina tradițională. Domeniile pentru cele paisprezece reuniuni ministeriale au fost extinse pentru a include Cooperarea privind combustibilii emergenți în sectorul energetic; Colaborarea pentru decarbonizare în sectorul transporturilor și transformarea digitală; Cooperarea în domeniul infrastructurii publice digitale. Prin urmare, la Summit au fost adoptate alte două declarații comune, concentrate asupra combaterii radicalizării și transformării digitale, în conformitate cu obiectivele declarate ale OCS. Faptul că India a reușit să obțină un consens în mai multe domenii importante, inclusiv pe cele noi, este o dovadă a forței sale diplomatice, a conducerii și a sincerității sale.
OCS a continuat să se extindă cu prudență, dar în ultima vreme a dobândit o importanță și un interes mult mai mari pe măsură ce geopolitica globală se polarizează. A început în 1996 ca Shanghai Five, având China, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan, iar în 2001 OCS a inclus Uzbekistanul. Următoarea extindere a durat 16 ani pentru a include India și Pakistanul ca membri cu drepturi depline în 2017. Arhitectura de bază a OCS constă în faptul că statele membre sunt legate între ele prin semnarea Tratatului de bază privind buna vecinătate, prietenia și cooperarea pe termen lung, de la Bishkek din 2007. Sub președinția Indiei, Iranul a fost admis ca membru cu drepturi depline, iar Belarus va deveni următorul în 2024. Cu toate acestea, atracția OCS continuă, ceea ce este evident din busola sa de asociere. Are 14 parteneri de dialog și trei observatori. Speranța lor să devină membri cu drepturi depline vorbește despre greutatea sa, ca un pol alternativ în ordinea multipolară în curs de dezvoltare, dar este perceput mai mult ca o alternativă de securitate anti-occidentală, având în vedere actuala adversitate strategică dintre China și Rusia, pe de o parte, și SUA și Occident, pe de altă parte. Mai mult decât atât, bogata suprafață Eurasiatică devine deja o zonă de competiție și influență, în special în Asia Centrală, între diverși actori, de la China la Rusia, la SUA și Turcia, care ar putea să nu fie agreabilă pe termen mediu.
OCS reprezintă 40% din procentul demografic global, 60% din suprafața eurasiatică și aproape 1/3 din economia globală, cu trei actori globali importanți și părți interesate, India, China și Rusia în frunte. Nu e de mirare, în timpul președinției sale, India s-a angajat în necesitatea de a valorifica dividendele și talentele tinerilor prin Conclavul tinerilor cercetători, Conclavul tinerilor autori, Programul de studii pentru tinerii rezidenți, Forumul pentru start-up și Consiliul pentru tineret. O altă inițiativă importantă a fost promovarea turismului prin desemnarea unui oraș emblematic sub fiecare președinție. La rândul ei, India a ales orașul antic atemporal Varanasi ca prima capitală turistică și culturală pentru OCS.
India, pe de altă parte, lucrează cu atenție cu statele membre OCS, în special cu țările din Asia Centrală, prin inițiativele sale de conectivitate și dezvoltare, sub egida politicii „Conectează Asia Centrală” și ar putea chiar să acționeze ca o punte între OCS și Occident, în cazul în care va urma temperarea strategică. Vorbind despre importanța conectivității, premierul Modi a subliniat că o conectivitate mai bună și mai puternică nu numai că îmbunătățește comerțul reciproc, ci și încurajează încrederea reciprocă. Cu toate acestea, în aceste eforturi, este esențial să se susțină principiile de bază ale Cartei OCS, în special respectarea suveranității și integrității teritoriale a statelor membre. „În urma aderării Iranului la OCS, putem lucra pentru maximizarea utilizării portului Chabahar. Coridorul Internațional de Transport Nord-Sud poate servi drept o rută sigură și eficientă pentru țările fără ieșire la mare din Asia Centrală pentru a accesa Oceanul Indian. Ar trebui să ne străduim să-i realizăm întregul potențial.”
De asemenea, OCS nu este lipsită de propriile divergențe intraregionale, care au fost contrare procesului de integrare generală. China, prin BRI (Inițiativa Belt and Road) și CPEC (China Pakistan Economic Corridor) a continuat să încalce principiul integrității teritoriale și, prin urmare, India nu a putut subscrie propunerii chineze privind Strategia Economică și de Dezvoltare 2030 a OCS. Nu este la fel de nevinovată precum arată. De asemenea, disputa la granița India-China, recurgerea continuă a Pakistanului la terorism ca instrument al politicii sale externe și competiția Rusia-China pentru influența strategică, precum și disputa dintre Tadjikistan și Kârgâzstan nu sunt de bun augur pentru Organizație. Regiunea Eurasiatică în sine se regăsește sub flux, cu atât mai puțin rivalitățile marilor puteri, de aceea este imperativ ca Pakistan și China să adere la principiile fundamentale consacrate în însăși Carta OCS și să renunțe la matricea cu sumă zero în ceea ce privește India, nelăsând liniile de falie să devină și mai profunde. Nu e de mirare, în timp ce susținea reforme cheie la OCS, premierul Modi a întrebat cu adevărat dacă „OCS evoluează într-o organizație care este pe deplin pregătită pentru viitor?”
Ambassador Anil Trigunayat