Pământ interzis în România, de o frumusețe izbitoare
Last Updated on octombrie 14, 2022 by Erceanu Ileana
Pentru românii care încă nu au aflat, este vorba de cel mai nou pământ românesc care s-a format în urmă cu aproximativ 150 de ani şi a primit numele de Insula Sacalin. Cu toate că teritoriul este de o frumusețe incredibilă, acest loc din România nu poate să fie vizitat sau populat.
Insula Sacalin se află în Marea Neagră, la mică distanţă de coasta românească, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării, şi are un teritoriu de 21.410 hectare, cu o dimensiune apropiată de cea a Bucureştiului.
Guvernul României a interzis popularea și vizitarea insulei încă din 1938, măsura luată pentru protejarea păsărilor rare care îşi au cuibul pe acest teritoriu. Pe această insulă se regăsesc cele mai mari colonii de chire de mare şi pelicani creţi. În apele din proximitate se găsesc peşti rari, sturioni, dar şi plante rare, cum ar fi varza de mare şi canarul bălţii.
Intersant este că insula are o mişcare de rotaţie în jurul punctului de legătură cu ţărmul, de la est la vest, potrivit inginerul Octavian Buzatu. Fenomenul are o explicaţie ştiinţifică: peninsula este erodată de curenţii marini şi de vântul foarte puternic de pe mare. Această peninsulă s-a format din două insule mai mici care s-au unit într-e timp, insula Sacalinu Mare și Sacalinu Mic. Dacă toţi o numesc insulă, specialiştii ţin neapărat să-i spună peninsulă, întrucât ea este o continuare neîntreruptă a ţărmului.
Teritoriul acesteia este bogat în plante halofile, numite și plante de sărătură, adaptate să rețină apa într-un sol sărac, care are săruri minerale în exces.
Insula adăposteste o mare varietate de păsări, mamifere și reptile populează insula. Aici se găsesc cele mai mari colonii de chire de mare și pelicani creți, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire și iernare a acestor specii. Pe insulă au fost recenzate 229 de specii de păsări. În apele insulei se găsesc pești rari, sturioni, dar și plante rare, cum ar fi varza de mare și canarul bălții.