Paște și amărăciune
Last Updated on aprilie 21, 2022 by Romeo Crismaru
Se apropie Sfintele Sărbători de Paște cu pași repezi, iar oamenii aleargă prin magazine și piețe după ultimele produse necesare. În această perioadă a anului, forfota și aglomerația e deja ceva obișnuit, dar parcă acum, mai mult ca niciodată, pe chipurile multora dintre români se citește amărăciunea și îngrijorarea. Totul este prea scump, totul este prea inaccesibil! Prețurile au luat-o razna!
Așteptăm Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății, la fel ca în fiecare an și la fel cum au făcut-o, de-a lungul veacurilor, bunicii și străbunicii noștri. Sărbătoarea e aceeași, dar vremurile s-au schimbat, iar pentru români, Paștele e, de la an la an, mai trist. Oamenii cumpără din ce în ce mai puțin și abia mai reușesc, cu eforturi supraomenești, să încropească o masă tradițională.
Totuși, ca în acest an, parcă nu a mai fost niciodată! Prețuri imposibil de digerat și de explicat ne-au explodat în față, în târgul de miei oamenii intră, se uită și ies șocați când aud că mielul costă 400 sau chiar 500 de lei. La supermarket, carnea de miel, frumos ambalată la țiplă, trece simțitor de 50 de lei/kg. Nu mai vorbim de ouă, pâine, pască, legume și fructe, lactate, zahăr, ulei, orez și multe altele. Pensionarii privesc neputincioși la produsele din vitrine și înghit în sec, la fel și cei care trăiesc din salariul de 2.000 de lei/lună sau chiar puțin peste 1.500 de lei/lună. La stațiile PECO, prețul carburanților a depășit orice imaginație și îți taie pofta de plimbare în zilele libere de Paște. Aproape nimic nu mai e normal în jurul nostru și aproape nimic nu mai are nicio logică. Este, fără discuție, un Paște trist și la care vom fi nevoiți să ne limităm la strictul necesar, un Paște în care mielul a devenit un lux, iar produse care altădată ne făceau masa îmbelșugată sunt astăzi tot mai costisitoare.
Cum am ajuns în acestă situație și cine e de vină? Cum a ajuns România, o țară bogată, cu terenuri agricole și cu tradiție seculară în creșterea animalelor, în asemenea hal? Cum am ajuns din poporul mioritic, cu tradiție în creșterea ovinelor, să tânjim după o bucată de miel și din țara cu rezerve de petrol și gaze, să cheltuim mai mult de jumătate din salariu pe carburanți și pe încălzire? Răspunsul nu poate fi decât unul singur: Aici ne-au adus incompetența, imbecilitatea și reaua credință a guvernanților din ultimii 30 de ani. Aici ne-au adus jaful sistematic și vânzarea de țară, globalizarea și negocierile în genunchi cu marile puteri ale Europei. Cu concursul unor politicieni lipsiți de suflet și de patriotism, am devenit o colonie și o piață de desfacere la cheremul marilor lanțuri comerciale din Europa și ne-am distrus potențialul uriaș de a ne hrăni singuri sau pe acela de a exporta produse alimentare, fructe și legume, cereale sau carne. La noi nu mai cresc roșii, castraveți, fasole, la noi nu se mai face pâine, decât din aluat congelat, adus din import, la noi nu se mai cresc porci, păsări, vite sau oi, pentru că noi ne-am pierdut mințile, iar conducătorii noștri fără suflet ne-au vândut fără scrupule și fără milă.
Și pentru ca mizeria să fie și mai amarnică, s-au găsit niște deștepți care să liberalizeze piața de energie și să lase prețurile energiei electrice și al gazelor la mâna unor escroci care s-au unit într-un cartel sinistru pentru a ne jupui de tot, timp în care statul român câștigă de pe urma suferinței propriului popor.
Nici un alt stat european nu și-a umilit mai mult propriul popor așa cum a făcut-o România și nici un alt stat european nu și-a vândut țara așa cum a făcut clasa politică din România. De aceea Paștele de acum e atât de scump, nu din alte cauze pe care ticăloții ni le flutură prin față, precum criza mondială sau războiul din Ucraina.
Romeo Crîșmaru