POLITIC

Performanță IT versus digitalizare

Last Updated on mai 30, 2022 by Romeo Crismaru

Obișnuim să ne mândrim cu performanțele românilor din domeniul IT, cu faptul că româna este a doua cea mai vorbită limbă la #Microsoft. Realitatea este însă alta.

Obișnuim să ne mândrim cu performanțele românilor din domeniul IT, cu faptul că româna este a doua cea mai vorbită limbă la #Microsoft. Realitatea este însă alta.

„Cu 220.000 de IT-iști, majoritatea coagulați în București, Cluj, Iași, Timiș și Brașov, România este la coada clasamentului #UE în ceea ce privește numărul de specialiști în tehnologia informației și comunicații (TIC) raportat la totalul angajaților.  Și la capitolul competențe digitale suntem la coadă. Doar 28% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au competențe digitale de bază față de media de 54% în UE.  Nici IMM-urile nu sunt ȋncurajate să facă eforturi în această direcție. Doar 22% dintre acestea #integrează tehnologii digitale de bază, comparativ cu media europeană de 55%. Companiile românești nu investesc în competențele digitale ale angajaților lor şi nici în #tehnologii digitale de tip cloud, inteligență artificială şi baze de date voluminoase”, notează europarlamentarul Eugen Tomac pe pagina sa oficială de Fcaebook.

„Serviciile publice sunt în cea mai urgentă nevoie de adaptare şi tranziție la digitalizare. Avem mai multe sisteme informatice publice care nu sunt interconectate. Dispunem de servicii de e-guvernare  limitate. Însă şi atunci când ele există, utilizarea lor este scăzută. Doar 17% dintre români interacționează activ cu serviciile de e-guvernare, în comparație cu media UE de 65%.”, mai spune Eugen Tomac.

Ce avem de făcut pentru a depăși această înapoiere digitală?

În opinia lui Tomac, „Astăzi avem la dispoziție un instrument extrem de important: PNRR. Sunt 3 miliarde de euro alocate special pentru digitalizarea administrației, pentru reformarea sistemului de e-sănătate, introducerea unui sistem de identificare electronică pentru populație, digitalizarea sistemului de justiție, ocuparea forței de muncă și protecție socială, precum și pentru achizițiile publice.  Resurse avem. Voință să fie!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button