PNL, misiune dificilă în recuperarea electoratului
Last Updated on iulie 7, 2023 by Romeo Crismaru

editorial de Mircea Popescu
După rotația premierilor și preluarea funcției de prim-ministru de către Marcel Ciolacu, președintele PSD, liberalii au devenit mult mai preocupați de pregătirea pentru alegerile de anul viitor decât de guvernare, unde, probabil, speră că PSD va deconta electoral eventualele nereușite.
În acest sens, liderii partidului au demarat tot felul de discuții și întâlniri atât la nivel central, cât și în teritoriu, pentru a pregăti partidul în confruntările electorale de anul viitor.
Evident, PNL se află, după ce nu mai deține funcția de prim-ministru, pe de-o parte în situația de a se organiza mai bine, iar, pe de altă parte, de a nu mai fi catalogat principalul responsabil pentru actul de guvernare. Chiar dacă pare că se găsește într-o poziție mult mai favorabilă, este greu de crezut că PNL poate să recupereze prea mult din electoratul care i-a acordat votul de încredere la ultimele alegeri și care a fost dezamăgit ca urmare a evoluției sale politice și la guvernare.
Este imposibil de crezut că o parte importantă din alegători are o memorie atât de scurtă, încât să uite prestația PNL din toți acești ani în care nu doar că a deținut funcția de prim-ministru, dar a fost și partidul care a decis direcția guvernării, cu toate consecințele ei.
Din punct de vedere politic, PNL se găsește de asemenea într-o situație care nu-i permite să spere la recuperarea electoratului de dreapta, mai ales în contextul în care se va face polul de dreapta, format din USR, PMP, Forța Dreptei, poate și alte partide sau asociații civice. În PNL s-a produs deja o sciziune prin plecarea unor membri importanți în frunte cu Ludovic Orban, care, alături de alți lideri liberali, a creat un nou partid.
Pe de altă parte, n-ar fi exclus ca anumiți aleși locali, poate chiar și primari, să se orienteze fie spre noul pol de dreapta, fie spre alte partide sau, și mai mult, anumiți primari liberali să vadă în PSD o variantă electorală mult mai avantajoasă în contextul în care acest partid deține funcția de prim-ministru.
Și raportat la intenția de vot, situația nu stă deloc bine. PNL se găsește în toate sondajele pe locul 3, după PSD și AUR. Este într-o situație din care nu poate spera prea mult. PSD este un partid mult mai puternic, mult mai bine organizat și cu mai mulți aleși locali, iar AUR a crescut în ultimii ani tocmai datorită prestației pe care PNL a avut-o ca partid de guvernământ și ca deținător al funcției de prim-ministru.