EDITORIAL

Polul politic de dreapta se face

Last Updated on iunie 20, 2023 by Romeo Crismaru

foto: George Călin (Inquam Photos)

de Mircea Popescu

Congresul USR, desfășurat la finele săptămânii trecute, este un eveniment politic important, nu atât pentru această formațiune, cât pentru strategia politică și electorală de anul viitor. La acest congres, liderul USR, Cătălin Drulă, a cerut colegilor săi un mandat pentru formarea unui pol politic de dreapta la alegerile din anul 2024, mandat care, de altfel, i-a fost încredințat cu o majoritate zdrobitoare.

Dintre toate partidele de dreapta care reprezintă opoziția din acest moment, USR este cel mai mare și cel mai puternic, atât ca număr de parlamentari, dar mai ales ca intenție de vot, în toate sondajele fiind plasat cu un procent peste 10%. Evident că și până acum au existat întâlniri, discuții, tatonări, între liderii partidelor de dreapta, însă o de decizie clară și tranșantă nu a fost luată.

Prin decizia luată la Congresul USR acest fapt a devenit o certitudine: polul politic de dreapta se face. Acesta va fi format din USR, PMP și Partidul Forța Dreptei, însă liderii acestor formațiuni spun că vor să atragă în această construcție și alte partide sau asociații civice. O analiză a scenei politice și electorale românești arată că realizarea acestui pol are o șansă electorală reală, după ce PNL, principalul partid de dreapta, s-a prăbușit politic și electoral ca urmare a prestației avute la guvernare.

În aceste condiții electoratul de dreapta este debusolat, iar o construcție politică în măsură să-i reprezinte la cele patru rânduri de alegeri de anul viitor pare fezabilă și necesară. Însă, dincolo de acest aspect, crearea polului de dreapta are avantajul și, implicit, șanse în alegeri prin aceea că strâng rândurile dreptei într-o altă construcție din care nu face parte PNL, partidul compromis pentru acest electorat datorită evoluției sale la guvernare și ca actor pe scena politică. În acest demers, această construcție are și doi politicieni cu multă experiență politică și electorală: Eugen Tomac, președintele PMP, și Ludovic Orban, liderul Partidului Forța Dreptei, care cunoaște foarte bine PNL. Ambii lideri, alături de Cătălin Drulă, pot stabili o strategie electorală care să bată PNL la alegerile viitoare și să intre cu propriul candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale. Aceasta depinde în primul rând de cine va fi candidatul noului pol de dreapta la alegerile prezidențiale, pentru că acest candidat devine, ca și în cazul celorlalte partide, locomotiva pentru tot anul electoral 2024.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button