Prețuri exorbitante, pentru masa de Paște
Last Updated on aprilie 19, 2024 by Romeo Crismaru
Ca în fiecare an, în apropierea Sărbătorilor Pascale, marii și mici comercianți majorează prețurile la majoritatea produselor, fiind o practică deja împămâtenită. Dar, actuala situație economică și diminuarea puterii de cumpărare a românilor ne arată cât costă produsele pentru masa de Paște în 2024, având în vedere că prețurile au crescut peste măsură.
Dacă la finalul anului trecut premisele din economia românească păreau sumbre, în 2024 lucrurile par a se înrăutății și mai mult. Din păcate, nu am scăpat de criza economică, iar principalul efect a fost creșterea progresivă a prețurilor, atât la alimente, cât și la serviciile de bază.
Cu pensii mici, salarii la fel, românilor le este din ce în ce mai greu să-și achiziționeze produse alimentare, chiar și cele de bază, iar perioada în care ne aflăm, ca urmare a practicilor din ultimii ani, arată că prețurile au crescut peste măsură, inclusiv la kilogramul de mălai.
Mai este puțin până pe 5 Mai, când creștinii vor prăznui Învierea Domnului, iar așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, vom avea parte de majorări de prețuri la mai toate produsele alimentare, mai ales cele specifice perioadei. Dacă ar fi să facem o comparație, în raport cu anul trecut în aceeași perioadă, vom constata cât costă produsele pentru masa de Paște în 2024.
Spre exemplu, dacă anul trecut plăteam aproximativ 19 lei pentru un cofraj de 10 ouă, în 2024 vom scoate din buzunar aproximativ 25 de lei, iar dacă vrem să înroșim noi ouă, vom scoate pentru același carton de ouă, nevopsite, aproximativ 12,9 lei. Nu mai puntem la socoteală și produsele de lactate, și chiar cele vegetale regăsite în magazinele din România. Unul din produsele specifice acestei perioade, după cum bine se știe, este cozonacul, iar comparativ cu 2023, constatăm că pentru un cozonac clasic cumpărat vom plăti aproximativ 13 lei.
Dacă anul trecut, guvernanții impuneau o scădere a adaosului comercial la produsele de bază, specifice perioadei, se pare că anul acesta s-ar putea să nu se mai întâmple la fel, astfel că vom plăti pentru un kilogram de carne de miel aproximativ 40 de lei, cu cel puțin 10% mai mult ca în 2023.
Deși nu sunt produse specifice, ci mai degrabă uzuale, de zi cu zi, vom constata că și la hârtia igienică, detergenții și alte asemenea produse, prețurile au crescut pe final de aprilie, astfel că majorările sunt cu cel puțin 10 procente în raport cu prețurile practicate în aceeași perioadă a anului trecut.
Din păcate, situația nu dă semne de îmbunătățire, ceea ce va duce la o nouă situație de criză și, în cele din urmă, la diminuarea puterii de cumpărare a românilor, mai ales a celor cu venituri substanțial mai mici.