SOCIAL

Programul noua casă 2023 continuă și anul acesta

Last Updated on ianuarie 17, 2023 by Erceanu Ileana

Cei care doresc să își cumpere o locuință anul acesta au motive să se bucure. Ministerul Finanțelor a anunțat că programul „Noua Casă” va continua și în 2023.

Pentru al cincisprezecelea an conscutiv, persoanele care vor să își cumpere o locuință nouă pot accesa linia de finanțare de pornind de la 66.500 euro. Bugetul alocat în acest an pentru Programul Noua Casă este de 1,5 miliarde lei.

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor şi beneficiarilor în anul 2022 şi pe tendinţele pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Veți putea accesa un credit prin programul „Noua Casă” dacă fie nu dețineți nicio locuință, fie dețineți cel mult o proprietate, care are o suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați și nu a fost cumpărată printr-un alt program garantat de stat. Acestea sunt condițiile pe care trebuie să le îndepliniți.

Trebuie neapărat să știți că, pentru locuințele cu un preț de până la 70 de mii de euro, trebuie să aduceți un avans de 5%, iar pentru locuințele care depășesc acest preț, dar care nu sunt mai scumpe de 140 de mii de euro, avansul obligatoriu este de minimum 15%.

Tipuri de locuințe:

„Noua Casă” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat. Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:

locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

locuinţe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

În anul 2023 se aşteaptă ca tranzacţiile din zona imobiliară să fie influenţate de mai mulţi factori. În ipoteza în care contextul geopolitic se va stabiliza, inflaţia se va tempera, iar indicii variabili nu vor mai avea fluctuaţii pozitive, este de aşteptat ca volumul tranzacţiilor finanţate prin credite ipotecare să crească, sens în care se propune alocarea unui plafon total la nivelul anului 2023, care să poată susţine revenirea cererii pe acest segment, subliniază Ministerul Finanţelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button