EVENIMENT

Proiectul cultural „GEO”: Cinematograf la Palatul Culturii „Teodor Costescu”

Last Updated on octombrie 27, 2022 by Romeo Crismaru

Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin și Palatul Culturii  „Teodor Costescu” derulează proiectul cultural „GEO”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. De această dată se dorește valorificarea patrimoniului cinematografic al orașului.

Proiectul „GEO” continuă valorificarea și transformarea printr-o serie de intervenții culturale a Castelului de Apă, monument istoric restaurat în anul 2014, dar și alte spații culturale aflate în patrimoniul Palatului Culturii „Teodor Costescu”.

După ce s-a reușit finalizarea aventurii de refuncționalizare a fostului Turn de Apă prin implementarea proiectelor co-finanțate AFCN anterioare, respectiv „Impact”, „Fotokaleh”, „Orașul și Apa”, „3 Inele” și „Hub.Atitudine”, cel care a creat primul spațiu colaborativ de tip hub într-o instituție publică de cultură din România, prin proiectul „GEO” se propune o incursiune curatorială și cinematografică prin istoria orașului, care nu a mai fost povestită vreodată.

De această dată se dorește valorificarea patrimoniului cinematografic al orașului (cu un plus de valoare adăugat de ingrediente specifice memorialisticii), printr-un proiect care, din punct de vedere conceptual, are două mari direcții de acțiune:

1. Reactivarea vechiului cinematograf din Palatul Culturii, în sala  Grigore Cerchez, cu o capacitate de 100 de locuri, care se va transforma în unul din cele doar 7 astfel de spații cu proiecții de artă din toată țara.

2. Planificarea și conceptualizarea unei expoziții temporare dedicate personalității marelui regizor român Geo Saizescu, născut în județul Mehedinți, în spațiul de la etajul 1 al Castelului de Apă, concept Rețeaua Națională a Muzeelor din România și producție Zeppelin Studio, câștigător al premiului  DASA 2020 pentru cel mai bun proiect expozițional interactiv european (al European Museum Academy).

Până în prezent, Palatul Culturii a participat la selecția de proiecte culturale și a obținut  co-finanțare AFCN  pentru  10  proiecte, dintre care 6 deja finalizate: „Impact”, „FotoKaleh”, „Octogon”, „Orașul și Apa”, „3 inele”, „Hub.Atitudine”, iar alte 4 proiecte aflate în curs de derulare: „Muzeul de jos în sus”, „Istoria de sub ziduri”, „(Ne) Ocupăm (cu) Cetatea Severinului” și „Geo”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button