ACTUALITATE

Pușcăria, singurul leac găsit de Parlament pentru consumul de droguri

Last Updated on februarie 17, 2023 by Erceanu Ileana

În timp ce multe țări consideră consumul de marijuana un „delict minor” sau chiar legal, România vrea să rezolve problema drogurilor strict cu pușcăria. Vizați sunt, deopotrivă, traficanții și consumatorii.

Parlamentul României a adoptat o lege care stabilește pedepse de până la zece ani de închisoare pentru cei care cultivă, produc, vând, distribuie, procură sau cumpără droguri de risc.

Cel mai cunoscut drog de risc este marijuana (produs din planta de canabis), al cărui consum este legal sau considerat un delict minor în mai multe țări europene, însă nu și în România.

Potrivit proiectului adoptat de Camera Deputaților – for decizional – pedepsele aplicate celor care vând sau cumpără canabis sau alte droguri „de risc” vor fi între 3 și 10 ani.

Anterior, aceleași fapte erau sancționate cu pedepse între 2 și 7 ani. Legea se referă la acțiunile de comerț în vederea traficului de droguri și nu pentru consumul propriu.

În schimb, în paralel cu acest proiect de lege, pe rolul Camerei Deputaților se mai află un proiect, care prevede creșterea pedepselor și pentru „deținerea de droguri de risc pentru consum propriu”.

Aceasta este forma legală prin care, în prezent, consumatorii de droguri din România sunt trași la răspundere penală. Câteva mii de dosare penale de acest gen sunt deschise, anual, pentru „deținere de droguri de risc pentru consum”, cele mai multe împotriva unor tineri asupra cărora au fost găsite cantități mici de canabis.

În prezent, fapta este sancționată cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, însă noul proiect prevede pedepse între 1 și 5 ani de închisoare și înlătură posibilitatea amenzii penale.

Înăsprirea sancțiunilor penale pentru traficul de droguri a stârnit dezbateri în Parlament. Unii parlamentari au susținut că soluția de a mări pedepsele este una greșită, în condițiile în care țara nu are strategii concrete de reabilitare a consumatorilor de droguri, mulți dintre ei victime ale unor conjuncturi familiale sau sociale.

Simina Tulbure, deputat neafiliat, a precizat: „Dacă vrem cu adevărat să combatem consumul de droguri atunci trebuie să susținem dezincriminarea consumului de minim trei grame pentru consum propriu și să finanțăm centrele de reabilitare pentru foști consumatori și dependenți.”

În schimb, deputatul PSD Natalia Intotero a replicat că e nevoie de creșterea pedepselor deoarece „zi de zi” au loc cazuri de elevi de școală generală care ajung la spital din cauza drogurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button