POLITIC

RAMONA CUPĂ: „Au încercat să ne ia dreptul de a candida, dar am câștigat!” PMP va avea reprezentant în BEC

Last Updated on martie 20, 2024 by Romeo Crismaru

După ce a fost nevoie de un întreg scandal și de încercări politice de a bloca accesul PMP în Biroul Electoral Central și de a desființa Alianța Dreapta Unită, justiția a readus normalitatea pe scena politică pre-electorală. ÎCCJ a decis completarea BEC cu reprezentantul PMP.

O asemenea situație nu se poate întâmpla decât în România! Biroul Electoral Central a declanșat săptămâna trecută o adevărată prigoană împotriva unei alianțe politice care, ca în orice democrație normală, dorește să candideze într-o competiție electorală.

Mai mult decât decizia bizară a BEC, PMP și Alianța Dreapta Unită au fost măcelărite în nesfârșite dezbateri televizate, unde comentatori cu pretenții au invocat o prostie incalificabilă: PMP nu există, pentru că Eugen Tomac nu figurează ca președinte în Registrul Național al Partidelor Politice. Ca să lămurim, odată pentru totdeauna, această inepție, trebuie să precizăm că acest Registru este deținut de către justiție, iar atunci când la vârful partidelor politice au loc schimbări democratice, validate de un congres, înscrierea noii conduceri în acest registru inutil poate dura, mai ales dacă un politician nemulțumit de rezultatul congresului face constație în instanță.

Din păcate, atât au înțeles, până ieri, comentatori politici de marcă ai României, că dacă Eugen Tomac nu e trecut ca președinte în Registrul Partidelor Politice, atunci PMP nu există și nu poate participa la alegeri. Atât a putut produce un Birou Electoral Central dintr-o țară europeană cu pretenții, dar cu reminiscențe comuniste agravante.

A fost nevoie să vină Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) să decidă completarea Biroului Electoral Central cu reprezentantul PMP, după ce, în prealabil, a admis contestaţia formulată de reprezentanţii formaţiunii politice, și noroc că decizia instanţei este definitivă, pentru că altfel mințile înfierbântate ale politicienilor români mai găseau vreo cale de a goni Dreapta Unită din Campania electorală.

„Cu majoritate, admite contestaţia formulată de contestatorul Partidul Mişcarea Populară. Anulează în parte Procesul verbal nr.1 PV/BEC 2024 din data de 16.03.2024 emis de intimatul Biroul Electoral Central, în ceea ce priveşte respingerea propunerii făcute de Partidul Mişcarea Populară, de completare a Biroului Electoral Central cu reprezentantul contestatorului”, arată magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în decizia pronunţată marţi seară.

De asemenea, instanţa dispune completarea Biroului Electoral Central cu reprezentantul desemnat de contestatorul Partidul Mişcarea Populară, decizia fiind definitivă.

„Au încercat să ne ia dreptul de a candida, dar am câștigat! După ce am anunțat public pe 17 iunie 2023, în cadrul Congresului USR, că PMP acceptă invitația de a fi parte la construcția unui pol de dreapta, alături de USR și Forța Dreptei, împotriva noastră a început o adevărată campanie de hărțuire. Pe 5 iulie 2023, printr-o decizie abuzivă a AEP, a fost tăiată subvenția PMP. În toată această perioadă, AEP a încercat să acrediteze ideea falsă că PMP funcționează la limita legii, susținând că fostul președinte este reprezentantul partidului, creând un precedent periculos. În Ordonanța de Urgență privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, PMP, un partid europarlamentar, care are doi deputați în Parlamentul European, a fost scos din secțiile de vot, o premieră pentru alegerile europarlamentare din România. Pentru a avea parte de un proces electoral corect și transparent, avem nevoie de garanții reale, de transparență și democrație reală”, a precizat RAMONA CUPĂ, vicepreședinte PMP și lider al Alianței Dreapta Unită Mehedinți.

PMP cere acum demisia președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button