EDITORIAL

Războiul de la graniță și paradoxul din politica românească

Last Updated on martie 29, 2022 by Romeo Crismaru

de Mircea Popescu

În timp ce la granița României războiul continuă de săptămâni bune și nu sunt semne că s-ar ajunge la o soluție de încetare a focului, politica din țară îți urmează cursul firesc. Evident, continuarea războiului în Ucraina este privit cu îngrijorare și prudență și în țara noastră, mai ales că are loc într-un stat aflat la granița României, care, inevitabil implică și țara noastră, care trebuie să gestioneze problema refugiaților.

Cu toate acestea, românii par mai preocupați și îngrijorați de viața de zi cu zi decât de o posibilă consecință nefastă a războiului, care să-i afecteze în mod direct. Pe de altă parte, acest război din Ucraina a produs și o anumită percepție, un soi de paradox, la nivelul încrederii în partidele politice românești.

Un sondaj de opinie recent publicat arată că românii sunt mai îngrijorați de creșterea prețurilor la electricitate, gaze și alimente, fapt sesizat de altfel în viața de zi cu zi, decât de războiul din Ucraina. Același sondaj relevă și situația politică din țară. În vreme ce principalele partide aflate la guvernare au crescut în preferințele alegătorilor, cele aflate în opoziție au scăzut. Pare un paradox evident, mai ales după o iarnă cu probleme serioase, dar mai ales cu scumpiri. Astfel, PSD a crescut cu un procent, iar PNL cu 3 procente, iar aceasta după o perioadă dificilă, care a generat scumpiri evidente. În opoziție, AUR a scăzut 2 procente, la fel ca USR. De asemenea, PMP are 4% în preferințele electoratului, iar aceasta după o perioadă de tensiuni și frământări interne care s-au soldat cu organizarea unui Congres extraordinar și alegerea unei noi conduceri.

Există o explicație logică la partidele parlamentare din opoziție și ea rezidă într-o incapacitate de a comunica urmare a ultimelor evoluții externe sau interne. AUR și făcut un obiectiv, dus aproape până la obsesie, din ridicarea restricțiilor impuse datorită pandemiei de Covid-19, acțiune politică prin care a reușit să atragă de partea sa mulți susținători, dar și să-i permită un contact permanent și direct cu oamenii, fie prin discursurile prezentate, fie prin întâlnirile cu aceștia. Odată cu ridicarea acestor restricții, AUR a pierdut această posibilitate de a se lupta cu cei care au impus restricții. Pe de altă parte, în contextul războiului din Ucraina, AUR este considerat de o parte din electorat a fi un partid pro-Putin. În ceea ce privește USR, acest partid a intrat pe un trend descendent, atât ca urmare a ieșirii de la guvernare, dar și a unor probleme interne care au avut ca finalitate îndepărtarea lui Dacian Cioloș de la conducerea partidului după doar câteva luni după ce a fost ales în funcție, demers care poate avea drept consecințe scăderea și mai accelerată în preferințe a acestui partid.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button