România, somată să ia masuri anti-COVID
Last Updated on iulie 20, 2022 by Erceanu Ileana
Comisarul European pentru sănătate Stella Kyriakides a îndemnat mai multe țări europene, inclusiv România, să mențină „o vigilență ridicată” și să ia măsuri urgent de prevenire a pandemiei.
Agenția pentru boli infecțioase a UE (ECDC) a avertizat luni că numărul cazurilor de COVID-19 în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European (UE/SEE) a crescut în ultimele cinci săptămâni, semnalând începutul unui val generalizat determinat de variantele BA.4 și BA.5 care suscită îngrijorare.
„În timp ce cetățenii noștri se bucură de o binemeritată perioadă de vară, fără restricțiile sanitare din ultimii doi ani, trebuie să ne continuăm eforturile comune de a limita pandemia COVID-19, planificând și privind înainte pentru a fi pregătiți pentru sezonul de toamnă și iarnă care urmează”, a subliniat Kyriakides.
„Este esențial să luăm cu toții măsurile necesare pentru a continua să avem acces la o aprovizionare stabilă și previzibilă cu vaccinuri COVID-19 după vară și în anii următori”, a spus ea.
Țările au fost, de asemenea, încurajate să planifice o întoarcere în siguranță la locul de muncă și la școală înainte de luna septembrie, „când școlile se redeschid și cetățenii se întorc la locul de muncă adaptat la situația și condițiile specifice din țara lor”.
Ea a adăugat că, în timp ce intervențiile non-farmaceutice, cum ar fi măștile, distanțarea socială și altele, ar trebui luate în considerare acolo unde este necesar, ar trebui evitată închiderea sistemelor de educație.
Marți, Hans Kluge, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Europa, a confirmat într-o declarație că regiunea europeană a înregistrat o triplare a numărului de cazuri noi de COVID-19 în ultimele șase săptămâni, cu aproape trei milioane de cazuri noi raportate săptămâna trecută, reprezentând aproape jumătate din toate cazurile noi la nivel mondial.
Pe teritoriul României, la această dată 540 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 424 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 33.192 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 36 de persoane.