SOCIAL

Românii care stau la bloc, obligați să-și schimbe repartitoarele

Last Updated on octombrie 5, 2022 by Erceanu Ileana

Toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui înlocuite, potrivit unei OUG publicate vineri în Monitorul Oficial.

OUG130/2022 care modifică Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, prevede că „în imobilele de tip condominiu (clădire cu spații având propietari diferiți,locative sau cu alte destinatii) și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 .

 În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare  spațiu.

Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui  înlocuite, până la 1 ianuarie 2027.

 Toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este necesară.

Costurile pentru montarea unui repartitor sunt cuprinse între 70 și 100 de lei, într-un apartament fiind nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer.

În plus, consumatorii vor plăti şi pentru citirea lor, dar şi pentru interpretarea datelor. Pentru un apartament cu patru calorifere, costurile se ridică la aproximativ 15 lei lunar.

În cazul contorului montat la intrarea în locuință, costul de instalare pornește de la 1.000 de lei.

Repartitoarele pot fi montate doar de firme autorizate ANRE.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button