ACTUALITATE

S-a trezit cu musafiri nepoftiți în perimetrul de exploatare! O firmă din nordul județului reclamă nereguli de mediu pe propriul teren

Last Updated on ianuarie 17, 2024 by Romeo Crismaru

Deși a întrerupt activitatea de exploatare în cariera din propriul său perimetru, datorită condițiilor meteo nefavorabile, situație notificată Gărzii de Mediu Mehedinți, o societate din Stănești – Baia de Aramă s-a trezit peste perimetrul ei cu firma care exploatează în vecinătate. Aceasta lucrează acolo de zor cu utilaje și face halde de steril.

Dumitru Stuparu, administratorul CLARIMAR IMPEX SRL se plânge Gărzii de Mediu Mehedinți că, din data de 13 ianuarie 2024, societatea ANTO LARA CONSTRUCT SRL, care efectuează lucrări miniere în amonte de perimetrul CLARIMAR, situat în extravilanul satului Stănești, a depozitat și efectuat lucrări în perimetrul CLARIMAR. De fapt, societatea este acuzată că ar fi modificat starea inițială a terenului și a depozitat o cantitate foarte mare de amestec de piatră alterată cu pământ în perimetrul autorizat al CLARIMAR IMPEX SRL.

Acuzațiile sunt cu atât mai grave cu cât reclamantul mai susține că musafirul nepoftit de pe terenul său „poluează în mod sistematic și constant drumul de acces în carieră, resursele de apă și produce daune utilizatorilor de apă din aval”.

Pentru a înțelege mai bine situația expusă, precizăm că sterilul este partea nefolositoare a unui produs minier, fără valoare industrială, parte îndepărtată la finalul procesului de prelucrare, iar standardele internaționale prevăd depozitarea deșeurilor de acest fel în gropi special amenajate.

Problemele și pericolele asociate haldelor de roci sterile, generate de exploatările miniere, includ, printre altele: instabilitatea taluzurilor; generarea de ape acide și descărcarea de substanțe toxice, conducând la contaminarea apelor de suprafață și subterane din aval; poluarea cu praf și eroziune; degradarea terenurilor. De asemenea, iazurile de decantare, haldele de steril minier afectează mediul înconjurător sub diferite aspecte: scoaterea unor mari suprafețe de teren din activitatea sectorului agro-silvic; distrugerea solului vegetal, a florei și faunei de pe suprafețele ocupate; pericol posibil de alunecare și pierderea stabilității haldelor, pericol de a provoca alunecări de teren.

Materialul de față cuprinde doar aspectele sesizate, urmând ca ele să fie explicate și încadrate legal de către autoritățile de mediu, de la care așteptăm răspunsuri cât mai concludente. În acest sens, am formulat solicitări către: Garda de Mediu Mehedinți; Garda Națională de Mediu; Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor; Agenția de Protecție a Mediului Mehedinți.

Întâmplător sau nu, societatea reclamată astăzi, ANTO LARA CONSTRUCT SRL, făcea obiectul unui articol de presă din GORJ EXPRESS, publicat exact acum un an. Articolul făcea referire la Cariera Jilț, la o săptămână după tragicul accident în care au murit trei mineri. Mai exact, în materialul de presă respectiv se face referire la o cantitate imensă de piatră care ar fi dispărut din depozitele Carierei Jilț, deși trebuia împrăștiată pe drumurile pe care au murit nefericiții angajați de la Jilț. Piatra fusese adusă în baza unui contract cu ANTO LARA CONSTRUCT SRL.

„Piatra a fost dusă la toate carierele, conform contractului. O perioadă doar am stagnat pentru că nu puteau ei cântări. Recepția s-a făcut potrivit intrărilor de la cântarul lor, nu de la al meu. Erau diferențe de o sută, o sută și ceva de kg, asta și din consumul de carburant, adică mașina era mai ușoară față de cum pleca de la mine, așa că în documente se trecea cantitatea care ajungea la beneficiar, cum era și normal. La toate carierele piatra s-a dus în depozite, mai departe era treaba lor”, declara, la acea vreme, pentru gorjexpress.ro, administratorul ANTO LARA CONSTRUCT SRL, Arinel Martinescu. 

Așteptăm cu mult interes punctele de vedere pe care lea-m solicitat autorităților de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button