EDITORIAL

Săraca țară bogată (tableta săptămânii la IdS)

Last Updated on ianuarie 13, 2023 by Romeo Crismaru

Că am vândut tot ce se poate vinde din această țară, de la resursele minerale, până la păduri, industrie, agricultură și chiar până la propria istorie, nu mai este un secret pentru nimeni, așa cum nu mai este un secret nici faptul că nimeni nu plătește pentru înaltă trădare! Dar ce facem de aici înainte, pentru că nu mai avem nici un viitor!

Am luat ca reper, pentru acest editorial, o inedită și tulburătoare analiză făcută de Asociația Energia Inteligentă, despre politicile energetice catastrofale pe care România le practică, cu o voioșie vecină cu paranoia.

Potrivit analistului economic Dumitru Chisăliță, „Politicile energetice ale României vor aduce serioase probleme de credibilitate și mai puțini investitori în domeniul energiei, iar comportamentul autorităților din ultimele 6 luni, care au schimbat o lege de 4 ori, din care ultimele 3 schimbări au fost în ultimele 3 săptămâni va fi aspru taxat de cei care credeau că România este un loc care merită să investești”.

O regulă clară aplicabilă de la fotbal până la energie, spune că nu poți să scoți ceva din joc (funcțiune), până nu ai pus altceva în loc. Dar pentru asta te pregătești din timp și mai ales respecți propriile reguli:

România a încasat cca. 2 miliarde de euro, timp de 12 ani ca taxă de cogenerare de înată eficientă de la toți consumatorii de energie electrică, fără să construiască  aproape nici o centrală mare de cogenerare. Dar banii s-au cheltuit!

România a avut în ultimii 10 ani, la dispoziție fonduri de milioane de euro, fără să construiască aproape nici o centrală mare de cogenerare.

România, deși a hotărât să reducă capacitățile de energie electrică care produce emisii ridicate de CO2, nu a făcut mai nimic în acest sens la nivelul centralelor pe cărbune.

La data de 1 iulie 2022 se aproba închiderea a unei capacități de 660 MWh  până în 31 decembrie 2022. La data de 5 decembrie 2022, se stabilește că nu se va mai închide capacitatea de 660 MW până în 31 decembrie 2022, aceste capacități se vor păstra în funcțiune ca rezervă tehnică la dispoziția dispecerului energetic național . La data de 14 decembrie 2022, se stabilește din nou, că se vor închide capacități de 660MW până în 31 decembrie 2022. Guvernul a realizat acest demers, deoarece era o obligație pe care România și a asumat-o  și în lipsa acesteia nu putea să primescă banii din PNRR. La data de 28 decembrie 2022, se stabilește din nou, că nu se vor închide capacități de 660 MW până în 31 decembrie 2022.

În anul 2022 capacitate totală de producere a energiei electrice din cărbune era de 3092 MW. Conform datelor de pe site-ul Transelectrica, în medie cărbunele a reprezentant cca. 19% din energia electrică produsă în România, mai mult cu 3% de cât a reprezentat energia electrică produsă de eolian+solar+biomasa (16 %). Cam aici au dus politicile energetic de aventurieri ale celor care au condus și conduc România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button