EVENIMENT

Sărbătorim împreună ZIUA LIMBII ROMÂNE! Pe 31 august 2022, la Kladovo, vom fi „FRAȚI DE LIMBĂ ȘI DE NEAM”!

Last Updated on august 27, 2022 by Romeo Crismaru

Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare FORUM CLADOVA, Asociația EUDAVA CLADOVA, Asociația FORUMM PENTRU CULTURĂ ȘI IDENTITATE și Jurnal Românesc organizează, miercuri, 31 august 2022, evenimentul „FRAȚI DE LIMBĂ ȘI DE NEAM”, pentru a sărbători și marca împreună ZIUA LIMBII ROMÂNE. În același context de sărbătoare a limbii române, vom inaugura simbolic prima redacție media de limba română în Serbia de Răsărit: redacția portalului media pentru românii de pretutindeni jurnalromanesc.ro.

Comunitățile românești din jurul granițelor României sunt cel mai prețios tezaur al poporului nostru și, slavă Domnului, România este printre puținele țări din lume, înconjurată pe toate frontierele sale de comunități românești. Este motivul principal și plin de emoție în numele căruia două asociații românești din Kladovo – Serbia, una din România și un portal media dedicate românilor de pretutindeni vor pune umărul la organizarea unui eveniment deosebit dedicate limbii române și numeroșilor noștri frați ce locuiesc în Serbia de Răsărit sau Valea Timocului, așa cum ne place să numim această zonă unde la tot pasul auzi vorbindu-se frumoasa limbă românească. Evenimentul este simbolic intitulat „FRAȚI DE LIMBĂ ȘI DE NEAM”.

În același context de sărbătoare a limbii române, vom inaugura simbolic prima redacție media de limba română în Serbia de Răsărit: redacția portalului media pentru românii de pretutindeni jurnalromanesc.ro, realizat cu sprijinul Departamentului pentru românii de pretutindeni din  cadrul Guvernului României.

Întâlnirea va avea loc începând cu ora 11:00 (ora Serbiei) / 12:00 (ora României), la Sala de Conferințe a Hotelului AQUASTAR DANUBE din Kladovo.

Repere:

Limba română – liant fundamental al identității culturale, lingvistice și religioase a românilor de pretutindeni;

Românii din comunitățile istorice aflate în jurul granițelor – un tezaur inestimabil al României;

Oportunități pentru sprijinirea românilor din Serbia de Răsărit (proiecte guvernamentale, proiecte transfrontaliere, finanțări din partea autorităților locale din județele vecine zonei locuite de etnicii români din Serbia);

Învățământul în limba română, educație și cunoașterea elementelor de cultură națională românească, studenții români din Valea Timocului;

Tematica ce va fi abordată intenționează abordarea frontală a interacțiunii dintre limbă, cultură, relații sociale și oportunități economice.

Subiectele ce vor fi abordate la întâlnire sunt generoase și interesante: originea limbii române, atragerea de proiecte transfrontaliere, înfrățirea celor două popoare, oportunități de finanțare de la Departamentul pentru românii de pretutindeni, facilitarea accesării de proiecte.

Printre invitați se numără:

reprezentanți ai diplomației românești din Serbia;

reprezentanți la cel mai înalt nivel ai administrației publice locale din Mehedinți (Instituția Prefectului Mehedinți și Consiliul Județean Mehedinți);

parlamentari români;

reprezentanți ai Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, Dolj;

reprezentanți de marcă de la Universitatea din Craiova, cu expertiză în limba și literatura română;

reprezentanți ai Muzeului Olteniei din Craiova;

reprezentanți ai Departamentului pentru românii de pretutindeni;

Reprezentanți ai unor ONG-uri reprezentative din România și Serbia;

Alți dragi vorbitori de limba română

Proiectul este dedicat limbii române și românilor din comunitățile istorice, cei pe care limba română îi unește ca frații.

Moderator: Romeo Crîșmaru, fondator al portalului media jurnalromanesc.ro

Evenimentul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru românii de pretutindeni și al Consiliului Județean Mehedinți, cărora le mulțumim din suflet.

Parteneri media: Informația de Severin (informatiadeseverin.eu), RTS TV, jurnalromanesc.ro, jurnalmehedinti.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button