Satelitul SWOT care măsoară nivelul oceanelor, va fi lansat joi
Last Updated on decembrie 12, 2022 by Erceanu Ileana

Satelitul franco-american SWOT, va fi lansat joi cu misiunea de a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine ciclul apei şi impactul său asupra climei de pe Terra, informează AFP.
Satelitul SWOT, un mastodont cu greutatea de 2,2 tone, urmează să fie trimis pe orbită de o rachetă a companiei SpaceX ce va fi lansată de la baza Vandenberg din California. Odată ajuns în spaţiu, satelitul SWOT (Surface Water and Ocean Topography) va măsura nivelul apei de la suprafaţa oceanelor, precum şi nivelurile lacurilor şi râurilor.
Pentru a realiza acele măsurători, satelitul este echipat cu un instrument revoluţionar, un interferometru cu bandă largă, denumit KaRin: două antene radar, situate la capetele unor braţe aflate la o distanţă de 10 metri între ele vor scana suprafaţa apei pe o bandă largă de 120 de kilometri, furnizând o imagine bidimensională. Semnalul uşor diferit primit de fiecare dintre cele două antene le va permite cercetătorilor să cunoască adâncimea apei.
Datorită îndepărtării dintre cele două antene şi stabilităţii satelitului, „sperăm să dispunem de o rezoluţie de 10 ori mai mare decât ceea ce produc tehnologiile actuale pentru măsurarea înălţimii oceanelor şi sperăm să înţelegem felul în care fronturile şi trombele oceanice influenţează clima”, a explicat Karen St. Germain, directoarea departamentului de monitorizare a Terrei în cadrul NASA.
Rezultatele vor permite o mai bună modelare computerizată a condiţiilor meteorologice şi climatice şi o mai bună observare a eroziunii zonelor costiere şi a viitoarelor schimbări climatice.
SWOT are şi un rol hidrologic: el va putea să observe înălţimea, suprafaţa şi evoluţia cantităţii de apă din peste 20 de milioane de lacuri ce au o cotă de cel puţin 250 de metri. Satelitul va monitoriza şi fluviile cu lăţimi de peste 100 de metri şi va putea să le calculeze debitele.