Economic

Se alege praful de MINTIA, „marea privatizare” a fostului ministru al Energiei

Last Updated on noiembrie 1, 2023 by Romeo Crismaru

Federaţia Sindicatelor Libere Independente ENERGETICA cere premierului Marcel Ciolacu să dispună o verificare a Corpului de Control al Prim-ministrului  în judeţul Hunedoara la ITM Hunedoara, Garda de Mediu Hunedoara, Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara şi Administraţia Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Mureş, după ce au desccoperit o serie de activități dubioase și ilegale în incinta Termocentralei MINTIA.

În cursul anului 2022, a fost organizată licitația pentru vânzarea obiectivului Termocentrala Mintia, care a fost adjudecat de către MASS GLOBAL ENERGY SRL cu sediul în mun. București, societate membra a grupului de firme MASS GROUP HOLDING cu sediul în Amman, Iordania. Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro, asta după ce au fost investiţi în retehnologizare cel puţin 150 de milioane de euro. 

Având în vedere specificul activului, Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus anumite condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom, are obligaţia ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz şi energie regenerabilă. Astfel, după adjudecarea licitației, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL pentru îndeplinirea obligațiilor impuse de către Statul Român, trebuia să realizeze investiția pe care și-a asumat-o.

În scrisoarea deschisă transmisă prim-ministrului României, FSLI ENERGETICA spune că „prima măsură luată a fost aceea de a introducere în incinta obiectivului a unor persoane care nu aveau cunoștințele necesare pentru a putea lua deciziile care presupuneau dezafectarea instalațiilor care existau în cadrul Termocentralei. Astfel, în perioada septembrie 2022 – septembrie 2023, SC MASS GLOBAL

ENERGY ROM SRL a folosit la muncă persoane fără a le fi fost încheiat în prealabil contracte de muncă. În acest sens facem precizarea că, după plata în luna august 2022 a sumei de 10 milioane de euro reprezentând avansul de pentru achizitia Termocentralei Mintia, începând cu luna septembrie societatea a folosit pe cetateni irakieni si romani pe perioadă îndelungată de timp, respectiv până în luna septembrie  2023. De asemenea, mergând pe aceeași practică deja instituită de a folosi la muncă persoane fără le fi întocmite contracte individuale de muncă, în perioada martie- septemebrie 2023, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL a beneficiat de munca unor persoane de naționalitate irakiană care au lucrat în cadrul Termocentralei Mintia fara forme legale de munca sau viza lucru, delegare sau contracte legale”. 

Inspecția Muncii vine, vede și pleacă! Măsuri, ioc!

Avându-se în vedere importanța obiectivului, precum și împrejurarea că în incinta termocentralei se găseau material și instalații cu potențial periculos, Federatia Sindicatelor Libere Independente Energetica a sesizat Inspecţia Muncii Bucureşti care a efectuat un control la data de 05.09.2023, împrejurare în care au fost identificate  persoane la muncă fără forme de munca legale.  Totodată, firme care figurau fără nici un angajat lucrau în unitate zilnic şi prestau activități în incinta termocentralei deși nu aveau încheiat contract individual de muncă. 

„Posibil să existe un interes al organelor de control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara în a proteja pe SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL avându-se în vedere că deși în 19.04.2023 a fost efectuat un control, la care au participat conducerea cat si 5 inspectori ITM Hunedoara, când au fost constatate nereguli nu au fost stabilite măsuri clare si nici nu a fost notat in registrul national intern al ITM acest control. Potrivit art. 36 din Codul muncii, cetăţenii străini pot fi angajaţi prin contract individual de munca în baza autorizaţiei de muncă sau a permisului de sedere în scop de muncă, eliberată/eliberat potrivit legii. Ori așa cum am arătat, la Termocentrala Mintia au fost efectuate două controale de către organele din cadrul Inspecției Muncii, fără însă ca societatea comercială să prezinte contracte individuale de muncă pentru persoanele care își desfășurau activitatea ceea ce s-a transpus în imposibilitatea de a se verifica dacă sunt respectate reglementările în domeniul relațiilor de muncă”, spun sindicaliștii FSLI ENERGETICA.

„La data de 04.03.2023 SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL a început să demoleze clădirile si atelierele din Termocentrala Mintia deși nu exista autorizaţie de demolare la acea dată, procedură de demolare ce se desfășoară în continuare și în prezent fără autorizație extinsă de demolare și fără a se respecta măsurile de securitate necesare și de protecție a mediului, ceea ce reprezintă un real pericol iminent atât privind persoanele implicate în procesul de demolare, cât și mediul”, mai spun sindicaliștii de la ENERGETICA.

Lucrări după ureche

Printre măsurile care trebuiau respectate, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL avea obligația de a extrage întreaga cantitate de păcură, iar înainte de dezmembrare, rezervoarele trebuiau curățate cu solvenți speciali de către societăți autorizate. De asemenea societatea avea obligația de a transporta deșeurile de demolare către locurile special amenajate în acest scop, pe sortimente de deșeuri, pentru stocarea temporară până la preluarea de către operatori economici autorizați în acest sens. „Deși a luat la cunoștință de aceste obligații, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL, nu le-a respectat deoarece toate deşeurile au fost depozitate la gramadă, conductele de produse petroliere nu au fost curăţate”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Iresponsabilitate și risc major de dezastru

În depozitul termocentralei se regăsesc amestecate moloz, conducte de ulei, conducte de păcură, vată sticlată, tablă, mobilier din lemn şi termopan. Este important a sublinia faptul că, pe toată perioada în care au fost efectuate demolările, societatea comercială nu a deținut nici un stingător de incendii valabil și nu a avut apă curentă, aspecte care vin în sprijinul sesizărilor noastre cu privire riscurile iminente referitoare la posibilitatea producerii unor explozii respectiv la punerea în pericol a termocentralei și a bunurilor din incinta acesteia cât și a vieții oamenilor care își desfășoara activitatea în acel loc, neluându-se un minim de măsuri necesare pentru securitatea în muncă.

Toate acestea, duc, în opinia ENERGETICA, la o singură concluzie, aceea că autoritățile au înțeles „să închidă ochii și să ignore riscurile și totodată prevederile legale și atribuțiile care le reveneau”.

După demolarea unor clădiri, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL păstrează în condiții improprii un număr de 14 tuburi de hidrogen pline din care 4 au o puritate de 99,6 și prezintă pericol de explozie. De asemenea sunt folosite aceleași condiții improprii de depozitare a unor substanțe chimice  între care 3 kg de mercur, acid sulfuric, acid clorhidric, toluen toate dintre acestea împreună fără protecţie. La acest moment este în curs de demolare staţia de electroliză unde se producea hidrogen şi unde există electrolit KOH 28% preparat şi solid, substantă foarte periculoasă şi toxică (arde pielea), fără a se lua măsurile corespunzătoare.

Prin folosirea acestui mod de depozitare și demolare rezultă un pericol iminent de producere a unui accident de muncă datorită faptului că societatea comercială nu are angajate persoane care să fie instruite special cu privire la modul de manipulare a bunurilor menționate anterior. „Se poate constata că deși au stabilit măsurile care trebuiau urmate la demolarea construcțiilor, funcționarii din cadrul APM Hunedoara nu au mai monitorizat dacă au fost respectate aceste obiective, deși aveau această obligație. În situația în care și-ar fi îndeplinit această obligație, era necesară suspendarea activității societății comerciale”, se arată în scrisoarea transmisă premierului.

Substanțe periculoase, aruncate la întâmplare, și înstrăinare de bunuri

După demolarea unor construcții din incinta Termocentralei Mintia, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL a depozitat cantitatea de 3 kg de mercur, acid sulfuric, acid clorhidric, toluen fără protecție, electrolit KOH 28 preparat și solid substanță foarte periculoasă.

De asemenea, conform contractului de vânzare-cumparare nr. 1950/27.12.2022 MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL nu avea voie să înstrăineze bunuri din Termocentrala Mintia până la punerea în funcţie a noii centrale. „Din informaţiile deţinute s-au vandut peste 40 de tone de uleiuri, rezervoarele aferente, s-au vândut peste 5 km de cale ferata şi alte instalaţii”, mai dezvăluie FSLI ENERGETICA.

Se solicită anularea contractului de vânzare cumpărare

„Acest fapt împreună cu nerespectarea legislaţiei române atrage  anularea pe loc a contractului de vânzare cumparare şi este suficient pentru ca Ministerul Energiei conform clauzelor contractuale să ia Termocentrala Mintia înapoi la Statul Roman. Cu toţii ne dorim şi susţinem să se faca investitii, să se creeze noi locuri de muncă dar daca toate firmele din Romania şi Europa pot sa respecte Legislatia naţională şi Europeană, solicităm şi firmelor non-europene respectiv Mass Global Energy Rom să respecte legislaţia, să platească taxele aferente la bugetul statului şi să nu pună în pericol siguranţa populaţiei şi a angajaţilor care doresc să muncească în legalitate. In acest context va rugam sa dispuneti o verificare în Termocentrala Mintia”, se mai arată în scrisoarea transmisă prim-ministrului Marcel Ciolacu și semnată de Claudiu Lucian Gal, președintele Federaţiei Sindicatelor Libere Independente ENERGETICA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button