Se prelungește perioada de acordare a tichetelor pentru nou-născut
Last Updated on mai 8, 2024 by Erceanu Ileana

Valoarea tichetului va fi în continuare de 2000 de lei și se va acorda într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani (2024-2027).
Condițiile de acordare a acestui ajutor financiar este pentru mamele din România fără posibilități financiare, care se descurcă foarte greu cu creșterea copiilor, sau cele aflate în situații critice de viață ori cele minore sunt ajutate din punct de vedere financiar cu suma de 2.000 de le.
Acești bani pot fi folosiți în vederea achiziționării unor produse pentru îngrijirea bebelușului. Conform unei ordonanțe apărute recent, măsura se aplică și în perioada 2024 – 2027.
Persoanele care pot beneficia de acest ajutor sunt:
*mamele cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune;
*mamele cu dizabilităţi;
*mamele aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;
*mamele care nu deţin acte de identitate;
*mamele minore;
*mamele ce nu au cetățenie română și care provin din zone de conflict.
Mamele vor beneficia în toate cazurile de acest ajutor financiar doar pentru copiii născuți după 12 aprilie 2024, fiindcă atunci a intrat în vigoare ordonanța de urgență. Nu trebuie să se depășească termenul de trei luni de la nașterea copilului. Vârsta maximă de trei luni a noului-născut se verifică la momentul identificării cuplului mamă – nou-născut de către autorităţile administraţiei publice locale, potrivit avocat.net.
Cu banii primiți, mamele pot să cumpere doar produse destinate nou-născutului, iar în această categorie intră: scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, articole de vestimentaţie pentru nou-născut, articole sanitare şi medicale pentru cuplul mamă – nou-născut.
Cea de-a doua componentă a sprijinului pentru mame include măsurile auxiliare.
Acestea reprezintă activităţile care au scopul de a reduce deprivarea materială, care pot include și nu se rezumă la indicații de îngrijire a nou-născutului, consiliere în alăptare, educație sanitară, educație de prim-ajutor pentru nou-născuți, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, recomandări nutriționale pentru bebeluși necesare pentru diversificarea alimentației. În plus, ordonanța stabilește și eliminarea contribuției la sănătate pentru unele concedii medicale.