ACTUALITATE

Sfântul Luca și ziua Lupului (ce nu e bine să faci)

Sfântul Luca, apărătorul de rele  și ziua Lupului, animalul de la care dacii și-au luat numele, sunt celebrate la 18 Octombrie.

 În ziua de 18 octombrie, când în calendarul creștin-ortodox este sărbătorit praznicul Sfântului evanghelist Luca, calendarul satului românesc de odinioară serbează ziua Lupului sau Lucinul. Faptul că numele sfântului se regăsește în numele sărbătorii lupilor, Lucinul, arată că practicile religioase se împletesc cu cele precreștine, pline de superstiții. „Era interzisă scoaterea gunoiului și a cenușii din vatră, pentru ca lupii să nu găsească cărbuni aprinși, care le-ar fi favorizat fecunditatea.Oamenii țineau post negru și se rugau pentru a fi feriți de lupi. Nici nu e de mirare existența acestor superstiții, pentru că, în mitologia autohtonă, lupul este o fiară frecvent întâlnită. Una dintre legende spune că însuși regele dac Decebal ar fi fost salvat de un lup pe care-l îngrijise și îmblânzise de mic. Animalul său credincios ar fi plătit cu viața în lupta cu o haită de lupi care-i amenințau stăpânul.

Despre Sfântul Evanghelist Luca, de neam din Antiohia Siriei, se spune că a deprins de tânăr înțelepciunea elenă și s-a făcut „doftor“ iscusit, apoi zugrav ales, că a învățat limba egipteană și limba greacă, apoi a deprins-o desăvârșit și pe cea evreiască și a ajuns la Ierusalim.

Conform altor izvoare, Luca ar fi murit de bătrânețe, la 84 de ani, în Beoția (în prezent Grecia). Alte surse spun că a murit la vârsta de 80 de ani, când nişte păgâni l-au spânzurat de un măslin în cetatea Tebei din Beoția. Se spune că pe locul unde a fost înmormântat a plouat cu apă limpede şi înmiresmată.

„El a fost unul dintre cei șaptezeci de apostoli“, se arată în celebrul volum „Viețile sfinților“. Cei 70 apostoli sunt ucenicii aleși de Dumnezeu, alături de cei 12 apostoli, și trimiși să predice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button