ACTUALITATE

Solstițiul de vară, ziua când sărbătorim Soarele

Last Updated on iunie 21, 2023 by Erceanu Ileana

21 Iunie, la ora 17: 57, începe solstițiul de vară. Obiceiuri și tradiții în cea mai lungă zi din an.

 Este cea mai lungă zi din an și, odată cu ea, au loc fel de fel de obiceiuri. Oamenii asociau solstițiul de vară cu florile, care sunt în plină înflorire în această perioadă a anului. Unele dintre florile tipice care simbolizează solstițiul de vară includ floarea-soarelui, trandafirii, lavanda și mușețelul.

În ceea ce privește lumina zilei, această zi este cu 6 ore și 42 de minute mai lungă decât solstițiul de iarnă din decembrie.

 Vara astronomică începe la solstițiul de vară, care este cea mai lungă zi din an. Acest lucru înseamnă că zilele se scurtează în timpul verii – foarte încet la început, dar la intervale zilnice din ce în ce mai mari pe măsură ce se apropie echinocțiul din septembrie, anunțând începutul toamnei.

Locurile din interiorul cercurilor polare experimentează Soarele de la miezul nopții sau ziua polară în timpul întregului sezon estival sau a unei părți din acesta, când Soarele nu apune deloc.

Începutul verii și solstițiul de vară sunt sărbătorite în culturile și religiile din întreaga lume prin diverse tradiții, sărbători și festivaluri.

Din cauza axei înclinate a Pământului, Soarele nu răsare și apune în aceleași locuri la orizont în fiecare dimineață și seară; pozițiile sale de răsărit și apus se deplasează spre nord sau spre sud pe cer pe măsură ce Pământul se deplasează în jurul Soarelui de-a lungul anului.

De asemenea, traiectoria Soarelui pe cer devine mai înaltă sau mai joasă de-a lungul anului.

Solstițiul din iunie este semnificativ deoarece în acest moment Soarele atinge cel mai nordic punct de pe cer , iar pentru o scurtă perioadă de timp traiectoria Soarelui nu se schimbă.

După solstițiu, Soarele pare să inverseze cursul și să se întoarcă în direcția opusă. Mișcarea la care se face referire aici este traiectoria aparentă a Soarelui atunci când se privește poziția sa pe cer la aceeași oră în fiecare zi, de exemplu, la prânz.

Cea mai lungă zi a fost marcată în diferite moduri de-a lungul anilor și are propriile obiceiuri. Unele se bazează pe nevoi practice. Altele își au originea în credințe spirituale și superstițioase.

Focuri de tabără: Aprinderea și săritul peste focuri de tabără în ajunul solstițiului de vară datează din obiceiurile păgâne precreștine. Se credea că astfel se țineau demonii la distanță și aduceau noroc îndrăgostiților.

Obiceiuri vikinge: Solstițiul era deosebit de important în comunitățile nordice, unde schimbările sezoniere ale luminii solare sunt dramatice. Vikingii se foloseau de zilele lungi pentru a-și maximiza productivitatea prin vânătoare, rezolvarea disputelor și efectuarea de raiduri.

Sărbătorile creștine: După înființarea Bisericii Creștine, sărbătorile solstițiului au fost combinate cu Ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. În secolul al XIX-lea, creștinii au folosit Ziua Sfântului Ioan pentru a pune în scenă botezurile copiilor care au murit ca „păgâni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button