SANATATE

SPITALUL DIN ORȘOVA, ÎN PRAGUL DEZASTRULUI

Blocajul instituțional de la Spitalul Municipal din Orșova este departe de a se finaliza. În loc să se normalizeze situația, aceasta devine din ce în ce mai gravă. Primăria seamănă dezastrul, iar SANITAS anunță mișcări de protest.

Scandalul dintre administrația publică din Orșova și Spitalul Municipal este departe de a se stinge, în ciuda tuturor eforturilor de mediere din ultimele două luni. Ba mai mult decât atât, odată a apropierea finalului de an, problemele devin din ce în ce mai grave pentru unitatea medicală. În disperare de cauză și ca un ultim efort de pace, conducerea Spitalului Municipal trimite o adresă către Primărie și Consiliul Local în care cere deblocarea crizei și explică toate riscurile continuării blocajului. Spitalul poate pierde două proiecte PNRR în valoare de 11 milioane de euro și poate rămâne fără servicii medicale importante autorizate, de la 1 ianuarie 2023. Culmea este că Spitalul are bani în cond, dar datorită atitudinii inflexibile a municipalității nu îi poate folosi,

ADRIAN CICAN, manager Spitalul Municipal Orșova: „Spitalul Municipal din Orșova este la un pas de închidere și de a intra într-un colaps financiar cu banii în cont. Cred că este noaptea minții în România ca un spital cu 3,4 milioane de lei excedent, bani în cont, să nu mai poată face plăți din cauza unor decidenți politici de la nivel local. În al doilea rând, în data de 16 decembrie 2022, adică săptămâna viitoare, Spitalul Municipal și comunitatea locală și limitrofă vor pierde două proiecte în valoare de 11 milioane de euro. Fără să fie nevoie de cofinanțare, era nevoie doar ca primarul și Consiliul Local să semneze un accord de parteneriat. Pierdem un ambulatoriu nou, un RMN nou, cabinet stomatologice care nu au existat niciodată la Orșova, două blocuri operatorii care nu au existat niciodată la Orșova și servicii medicale care odată cu aceste proiecte s-ar pierde fără a mai exista cale de întoarcere. Suntem la câteva zile de a pierde aceste proiecte în valoare de 11 milioane de euro”.

Ce ar însemna închiderea unor servicii, este un dezastru. O serie de cabinet și servicii medical ear trebui să dispară, iar o parte din personal ar trebui disponibilizat.

„Ne-am întoarce la structura spitalului din 2019, în care s-a închide compartimentul de tomografie digitalizată, compartimentul de mamografie, compatimentele de ortopedie, diabet, chirurgie pediatrică și o serie de cabinet. Ar fi un dezastru! Nu vă mai spun că asta ar însemna o disponibilizare a cel puțin 75 de angajați”, spune ADRIAN CICAN, managerul Spitalului Municipal Orșova.

Sindicatul SANITAS  anunță o mișcare de protest pentru data de 13 decembrie. Mișcarea de protest va avea loc în curtea spitalului.

Municipalitatea ar putea debloca situația foarte simplu, dacă nu și-ar dori, așa cum o arată de fapt, distrugerea acestui spital.

În timp ce situația devine din ce în ce mai gravă, administrația public locală din Orșova devine singurul decident politic local, poate din lume, care dorește în mod deliberat să distrugă și să demoleze un spital local aflat în plină dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button