Economic

Statul român ar putea relua producția de apă grea la RAAN – Turnu Severin

Last Updated on februarie 28, 2024 by Erceanu Ileana

O delegație de la Nuclearelectrica a fost prezentă la Drobeta Turnu – Severin.

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, analizează instalațiile și echipamentele de producție a apei grele de la fosta uzină de profil Romag Prod de lângă Turnu Severin, din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), controlată tot de Ministerul Energiei și aflată în faliment de 8 ani, pentru o eventuală reluare a activității, relevă date analizate de Profit.ro.
″Nuclearelectrica SA a început o analiză cu privire la evaluarea capacităților de producție a apei grele în România, sens în care între RAAN, reprezentată prin lichidatorul judiciar, și Nuclearelectrica SA se derulează activități de furnizare documente/informații privind o parte din activele aflate în cadrul Sucursalei Romag Prod. În perioada următoare, părțile urmează să stabilească și să identifice toate bunurile (imobile și mobile) care sunt considerate a fi de interes pentru reluarea capacităților de producție a apei grele în România″, se arată într-un document oficial al RAAN, consultat de Profit.ro.

Apa grea se obtine prin indelungata electroliza a apei. Dintr-o tona de apa obisnuita se obtin 10cm³ de apa grea, de puritate 99,99%. Procesul de electroliza necesita un consum mare de energie. Pentru obtinerea unui kg de apa grea, se consuma aceeasi energie ca la obtinerea a trei tone de aluminiu.

Apa greapoate fi utilizată și în domeniul farmaceutic, diagnocticelor medicale și al electronicelor de ultimă generație. Producția de apă grea a uzinei Romag Prod din cadrul RAAN a fost oprită în vara lui 2015, iar RAAN a intrat în faliment în ianuarie 2016. Regia se afla în insolvență din 2013. RAAN a produs apă grea pe stoc, fără să fie preluată contra cost la rezerva de stat, mai mulți ani la rând, aceasta fiind, de altfel, una dintre cauzele intrării în faliment a Regiei.
RAAN vinde în prezent din aceste stocuri, care sunt diferite de cele strategice ținute la rezerva de stat pentru nevoile centralei nucleare Cernavodă și excedentare acestora, pentru plata datoriilor către creditorii înscriși la masa credală.

Sursa: Profi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button