ACTUALITATE

Taxele bagajului de mână în avion ar putea fi interzise în UE

Last Updated on octombrie 5, 2023 by Erceanu Ileana

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită standarde uniforme pentru bagajele de mână ale companiilor aeriene. Europarlamentarii intenționează să interzică taxarea, de către companiile aeriene, a bagajelor de mână sau „de cabină”.

Impunerea de prețuri în acest caz e considerată a fi o decizie„nedreaptă”, pe considerentul că bagajul de mână „reprezintă un aspect necesar al călătoriei cu avionul”, informează Politico.

„Textul (rezoluției), adoptat prin vot deschis, evidențiază îngrijorările cetățenilor legate de neplăcerile și disconfortul provocate de regulile incoerente ale companiilor aeriene privind bagajele de mână”, se arată în comunicatul Parlamentului European.

În prezent, nu există o regulă general valabilă pentru toate companiile aeriene cu privire la bagajul de cabină. Politica anumitor companii în privința acestor bagaje  ce creează taxe ascunse, ceea ce face mai dificil procesul de comparare a prețurilor. “Nu poți comercializa un drept și nici nu poți desfășura un model de business obținând profit în timp ce calci în picioare drepturile consumatorului”, a declarat pentru Politico europarlamentarul Reper Jordi Cañas.

De asemenea, atunci când un pasager folosește pentru un zbor companii aeriene diferite, inconsistența regulilor – diferite de la o companie la alta – provoacă pasagerului o stare de confuzie. Conform rezoluției, companiile aeriene vor trebui să renunțe la taxarea bagajelor de mână/cabină în cazul în care acestea au dimensiuni „rezonabile” și se supun unor standarde general valabile cu privire la aceste dimensiuni.

În comunicatul PE se arată constatarea Curții de Justiție a UE din anul 2014, liniile aeriene nefiind în situația să perceapă un cost suplimentar pentru bagajele de mână „cu condiția ca aceste bagaje de mână să îndeplinească cerințe rezonabile în ceea ce privește greutatea și dimensiunile lor și să respecte cerințele de securitate aplicabile” .Astfel, europarlamentarii au subliniat că, atunci când va revizui legislația actuală a UE privind serviciile aeriene, Comisia Europeană ar trebui să pună în aplicare pe deplin hotărârea relevantă a Curții de Justiție a UE. De asemenea, noua legislație europeană ar trebui să abordeze și alte costuri ascunse impuse de companiile aeriene, cum e cazul taxelor legate de alocarea locurilor, de exemplu, susțin eurodeputații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button