ACTUALITATE

Topul șpăgilor din spitale

Last Updated on octombrie 6, 2023 by Erceanu Ileana

Şpaga din spitale rămâne un fenomen îngrijorător în sistemul medical românesc. Numărul bolnavilor care au recunoscut că li s-a cerut mită a crescut în ultimele luni, potrivit statisticilor.

Studiul realizat de graphs.ro este una dintre rarele încercări de a cuantifica fenomenul și de a veni cu date clare asupra comportamentului pacienților și a medicilor. Este o analiză importantă și necesară pentru a înțelege mai bine această problemă majoră a sistemului medical românesc și a putea lua măsuri concrete și eficiente de combatere a corupției, scrie realitatea.net

Harta publicată în septembrie arată că cea mai gravă situație, în Oltenia, este întâlnită în județul Gorj, unde 3,94% dintre cei care au completat chestionarul afirmă că li s-a cerut șpagă. Urmează Dolj, cu 2,87%, Vâlcea, cu 2,01%, Olt, cu 1,95% și Mehedinți cu 1,72%.

La nivel național, județul Teleorman este în frunte cu 5,2%. Este urmat de județele Brăila (4,84%), Caraș-Severin (4,71%) și Giurgiu (4,55%), Vrancea, Dâmbovița și Ialomița. Cea mai scăzută valoare este înregistrată în Tulcea, 0 la sută, dar nu pentru că personalul medical este de o integritate ireproșabilă, ci dintr-un alt motiv, mai îngrijorător: județul suferă de o lipsă acută de medici.

Situaţia nu este prea bună nici în Capitală unde şi aici procentul mitei este din păcate în creştere. Procentul celor care spun că au dat şpagă a crescut din martie şi până în august, de la 1.61% la 2,06%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button