Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta morților ( MOȘII de PIFTII)
Last Updated on februarie 17, 2023 by Erceanu Ileana
Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților este una dintre sărbătorile importante în calendarul ortodox și în tradiția creștină. În această zi, se pomenesc morții, se dă de pomană și se respectă mai multe tradiții și obiceiuri.
Moșii de iarnă se prăznuiesc spre sfârșitul lunii februarie și marchează începutul Sâmbetelor Morților, care se încheie în Săptămâna Mare, după care urmează Paștele.
Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbăta Piftiilor. În această zi se dau de pomană piftii. Din bătrâni se spune că dacă n-ai mâncat piftiile în această zi, a doua zi trebuie să le arunci, astfel vor veni perioade de frig în timpul verii.
De Sâmbăta Morților nu se lucrează și nu se spală. Potrivit superstițiilor, femeile care încalcă tradiția și lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia și „li se întoarce pomana” pe care au dat-o.
Moșii de iarnă sunt, de fapt, o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române și se face cu scopul de a-i pomeni pe cei trecuți la cele veșnice. Este ziua cunoscută și ca Sâmbăta Morților, iar ritualul prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului.