ACTUALITATE

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică sărbătorită pe 8 Septembrie.

Last Updated on septembrie 8, 2022 by Erceanu Ileana

În fiecare an, pe data de 8 septembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor sub denumirea de„Sfântă Maria Mică”.  

Este considerată a fi prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie și totodată cea mai mare sărbătoare a toamnei.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este numită în popor și ”Sfântă Marie mică”, pentru a face deosebirea față de Adormirea Maicii Domnului (15 august) sau ”Sfântă Marie mare”. Aceasta pentru că, se știe, la sfinți se sărbătorește în primul rând ziua când s-au mutat la ceruri. Maica Domnului și Sf. Ioan Botezătorul sunt singurii Sfinți cărora li se sărbătorește în mod deosebit (cu ”roșu ” în calendar ) și ziua nașterii.

 În tradiţia populară, Naşterea Maicii Domnului reprezintă începutul toamnei. Se spune că în această zi, păsările, în special rândunelele zboară spre locuri mai calde.

De Sfânta Marie Mică, sătenii culeg viile recoltează grâul și porumbul și bat nucii pentru a avea un rod bogat și anul următor. Maica Domnului îi spune lui Dumnezeu să le dăruiască copii celor care se roagă, așa cum s-au rugat și părinții ei. Se împart struguri și prune pentru pomenirea sufletele celor adormiți.

Nu e voie să se aprindă focul în casă pentru că aduce ghinion și boală oamenilor.

Potrivit unei superstiții, cei care aprind focul în curte și fac mâncare atrag asupra lor boli grave.

Femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor.

Autor: Ileana Erceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button