EDITORIAL

Un an electoral foarte disputat în Mehedinți

Last Updated on ianuarie 13, 2024 by Romeo Crismaru

editorial de Mircea Popescu

Am intrat în anul 2024, anul cel mai intens din punct de vedere electoral pentru că sunt patru rânduri de alegeri, europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, la care se adaugă faptul că alegerile prezidențiale se desfășoară în două tururi de scrutin. Cu alte cuvinte, alegătorii sunt chemați în acest an să se prezinte de cinci ori la urne.

Ca și la nivel național, și în județul Mehedinți acest an va fi unul extrem de disputat sub aspect politic și electoral. Politic, pentru că va fi unul într-o permanentă dinamică în care atât candidații, dar și partidele politice vor încerca să se orienteze și să găsească cele mai bune variante de reușită, electoral, pentru că fiecare partid sau candidat dorește să obțină un scor cât mai mare. Încă de la finele anului trecut s-a observat unele mișcări politice în scop electoral prin orientarea unor partide, a unor politicieni și a unor posibili candidați. Pe măsură ce se apropie alegerile, aceste tatonări și orientări se vor intensifica.

La cum arată acum scena politică națională, dar și județeană, alegerile din Mehedinți par să fie cele mai disputate. Evident, la alegerile din ultimii ani, în afara PSD și PNL, au mai existat partide mici care au reușit să acceadă în structurile administrației publice județene și locale severinene, însă acum situația este mult diferită de cea din anii precedenți.

Privind la tabloul politic mehedințean, observăm că, pe lângă PSD și PNL care dețin în acest moment primarii din județ, aspiră și alte formațiuni politice la un scor bun și, implicit, o reprezentare bună în administrația locală. Există, pe de-o parte, AUR Mehedinți, care la nivel național stă foarte bine, iar la Mehedinți a anunțat la finele anului trecut cooptarea unor politicieni vechi, iar, pe de altă parte, Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, care, deocamdată, nu s-a manifestat politic, însă este de așteptat să vină cu mesaje politice și cu anunțuri de candidaturi. Atât Alianța Dreapta Unită, cât și AUR au un procent de două cifre ca intenție de vot la nivel național, procent chiar și numai pe vot politic se reflectă și în teritoriu. În funcție de candidații pe care aceste formațiuni politice îi propun, dar și de modul cum abordează campania electorală ar putea obține scoruri electorale rezonabile în Mehedinți. Dacă va fi așa, asta ar însemna să intre cu mai mulți consilieri în structura Consiliului Județean Mehedinți, a Consiliului Local Drobeta Turnu Severin, dar și a consiliilor locale orășenești și comunale din județ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button