ACTUALITATE

Un mare pericol pentru sănătatea cetățeanului

Last Updated on mai 8, 2023 by Erceanu Ileana

Salamul, un pericol pentru sănătate. Elimină-l din alimentaţia ta! Atenție la ce fel  de salam cumpărați.

Multă reclamă, multă mediatizare la noile produse de salam de pe piața de consum. Crezând că românul s-a deșteptat și avem pe piață un produs sănătos, mulți consumatori cumpără fără să mai citească eticheta. Numai că mare ne este surpriza atunci când citim ce conține unele din aceste produse.

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat din marile magazine 51 tipuri de salam feliat, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestor produse şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor.

 51% dintre salamurile feliate conţin în 100 grame produs între 30 şi 50 grame de grăsimi.

Numeroase studii realizate de instituţii medicale şi universităţi de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral şi sunt un factor de risc pentru cancerele de colon şi sân.

40% dintre salamurile feliate conţin în 100 grame produs între 13,1 grame şi 20 grame de acizi graşi saturaţi.

În cele 51 de produse analizate s-au identificat 26 aditivi alimentari şi alte substanţe, după cum urmează: eritorbat de sodiu, acid citric, glucono-delta-lactona, dioxid de siliciu, gumă konjac, gumă xantan, gumă guar, esteri glicerici, aromatizant, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, ribonucleotide disodice, cargenan, carmin, arome, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de potasiu, acetat de sodiu, tartrat de sodiu, lactat de calciu, acid folic, difosfaţi de sodiu, trifosfaţi de sodiu, polifosfaţi de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, aromă de fum, acid izoascorbic.

 Studiul privind calitatea salamului feliat face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociaţia Pro Consumatori (APC) îşi doreşte să promoveze un stil de viaţă sănătos şi să tragă un semnal de alarmă în privinţa unor produse alimentare bogate în sare, zahăr, grăsimi şi aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătăţii consumatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button