SOCIAL

Un nou scandal în piața de energie

Last Updated on martie 11, 2024 by Erceanu Ileana

Românii care ar putea fi nevoiți să instaleze un contor suplimentar pentru a se racorda la rețeaua electrică.

Scandalurile din piața de energie sunt departe de a se fi terminat după șocul creșterii prețurilor și cel al facturilor exorbitante. Prosumatorii de energie ar putea fi obligați de ANRE să-și monteze un contor suplimentar.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei condiţionează racordarea prosumatorilor la reţeaua de energie electrică de instalarea unui contor suplimentar faţă de cel instalat la limita proprietăţii, iar în acest fel reglementatorul iroseşte 100 milioane de euro, avertizează Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie.

„Până la data publicării acestui comunicat, ANRE nu a răspuns oficial care este rostul acestui contor suplimentar. Având în vedere că prin art. 21 Alin.3 din OUG163 a fost creat cadrul legat pentru taxarea autoconsumului este simplu de anticipat că acest contor suplimentar va fi folosit pentru impunerea „taxei pe soare”. „Taxa pe soare” este o posibilitate legală, strecurată abil în legislaţia românească prin art. 21 Alin.3 din OUG163, de a taxa energia electrică produsă de prosumatori şi consumată direct de aceştia. Este o taxa pe autoconsum. Această taxă nu are legătură cu excesul de energie electrică pe care prosumatorii îl injectează în reţea”. Costul total pentru instalarea unui contor, care include echipamentul şi manopera, este de aproximativ 450 euro. În România avem aproximativ 120.000 de prosumatori, ceea ce înseamnă un cost de aproximativ 54.000.000 euro pentru instalarea unor contoare inutile. Estimările pentru anul 2024 sunt de peste 100.000 de noi prosumatori (doar prin programul Casa Verde 2023 ar trebui să avem aproximativ 90.000 de prosumatori) pentru care se vor consuma încă aproximativ 50.000.000 euro pentru contoare suplimentare”, se arată într-un comunicat al asociaţiei transmis, luni, AGERPRES.

APCE estimează că o contorizare inutilă şi imorală a prosumatorilor din România va costa (pentru prosumatorii racordaţi până astăzi şi pentru cei din 2024) aproximativ 100 de milioane de euro. În context, Asociaţia solicită abrogarea articolului 21 Alin.3 din OUG163 (taxa pe soare), precum şi eliminarea Ordinului ANRE care obligă montarea unui contor suplimentar pentru prosumatori. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button