Un nou tip de înșelătorie prin telefon
Last Updated on octombrie 18, 2023 by Erceanu Ileana
Escrocii se folosesc de mesaje formulate și traduse cu ajutorul inteligenței artificiale, înregistrate mai apoi, de cele mai multe ori pe un robot. Aceștia se dau drept polițiști și încearcă să obțină sume de bani sau date personale. Deseori, dacă obțin CNP-ul victimei își fac conturi la casele de pariuri pentru a obține diferite bonusuri informează.
Poliţia Română atrage atenţia într-un avertisment transmis marți populației că nu deţine roboţi telefonici care solicită date personale sau apăsarea „Tastei 1” a telefonului pentru a intra în legătură cu un agent. De asemenea, Poliția face recomandări cum să procedați dacă primiți astfel de apeluri telefonice (vishing).
„«Hello, we are from the Romanian Police» – dacă un apel telefonic începe cu fraza de mai sus, vă anunţăm că, din acel moment, vă pierdeţi timpul sau, cine ştie, posibil şi ceva bani la sfârşit”, a transmis Poliţia Română într-un mesaj postat marți pe Facebook.
„Butonul de a închide apelul este foarte recomandat, urmat de o sesizare, dacă aţi fost prejudiciat”, au mai transmis poliţiştii. Poliția reia o serie de recomandări pentru a nu cădea pradă unor astfel de încercări ale atacatorilor cibernetici.
Poliţia Română recomandă prudenţă în divulgarea următoarelor tipuri de informaţii:
1. Informaţii de identificare personală: numele, prenumele, C.N.P., adresa, numărul de telefon, data naşterii şi alte detalii personale. Aceste informaţii pot fi utilizate pentru „a fura” identitatea sau pentru a accesa alte conturi sau servicii.
2. Informaţii privind conturile bancare şi alte date financiare: prin intermediul vishing-ului, atacatorii pot obţine numerele de cont bancar, numerele de card de credit, informaţiile de autentificare la serviciile bancare online şi alte detalii legate de conturile şi tranzacţiile financiare ale victimei, informaţii care pot fi utilizate pentru a efectua tranzacţii frauduloase sau pentru a accesa ilegal fondurile persoanelor vătămate.