Via Transilvanica a obţinut premiul cel mare la Veneţia
Last Updated on octombrie 2, 2023 by Erceanu Ileana

Drumul care uneşte a primit votul a 27.000 de cetăţeni europeni şi a câştigat premiul publicului. Premiu despre care Alin Uşeriu, preşedintele Tăşuleasa Social, afirmă că este cel mai valoros pentru că exprimă încrederea și aprecierea oamenilor de peste tot din Europa, dar mai ales a comunității oamenilor drumului!
„Am spart recordul pentru numărul de voturi, ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum, iar asta înseamnă cu adevărat ceva. Via Transilvanica a fost votat cel mai bun proiect de patrimoniu în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiilor Europa Nostra 2023, cea mai înaltă distincție europeană în domeniu. E premiul cel mai important pentru noi, pentru că reflectă ce are cel mai mult sens pentru oameni. Via Transilvanica își va continua misiunea de a proteja și promova patrimoniul, mai ales cel natural și rural al României. Mulțumim pentru fiecare vot, suntem atât de bucuroși și recunoscători încât prea multe cuvinte ar fi de prisos!”, se arată în mesajul postat de Tășuleasa Social după evenimentul desfăşurat la Veneţia.
La eveniment, alături de Alin Uşeriu, a participat şi directorul executiv TS, Anna Szekely. Cei doi au primit premiul pentru un traseu care măsoară 1.400 de km, dintre care doar în Caraş-Severin sunt peste 250. Asta îl face judeţul cu cea mai mare porţiune de traseu. Lucru cu atât mai important acum, după câştigarea premiului de la Veneţia.
Despre Via Transilvanica
Via Transilvanica, “drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori, iar la fiecare km se găsește o bornă din andezit sculptată individual, borne care formează probabil cea mai lungă galerie de artă din lume și care însoțesc călătorii pe tot parcursul drumeției.
Traseul traversează zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți și e împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana. În total, Via Transilvanica parcurge 107 unități administrativ-teritoriale din România, și pune în valoare patrimoniul natural și cultural al fiecărei regiuni.