ACTUALITATE

Zahărul este mai nociv decât grăsimea

Last Updated on septembrie 27, 2022 by Erceanu Ileana

Zahărul scade numărul de bacterii protectoare din intestin. Este principalul mijloc prin care intervine în sistemul de apărare și este mai nociv decât grăsimea.

Potrivit specialiștilor, zahărul este cea mai puternică otravă pe care o consumăm zi de zi. Acesta provoacă numeroase dezechilibre la nivel celular și este asociat cu o multitudine de boli și afecțiuni. Pentru a înțelege mai bine de ce este zahărul nociv și ce pericol reprezintă, de fapt, pentru organismul nostru este important să știi ce procese declanșează.

Glucoza ,adică zahărul din sânge, este o molecula de care avem nevoie pentru producerea de energie, dar când este în cantitate prea mare devine toxică pentru că se leagă de proteine și le modifică structura și funcțiile. Glucoza furnizează energia necesară funcționării tuturor celulelor.

Nu e totuna dacă ne luăm glucoza din zahăr și dulciuri sau din amidon și făinoase. Iubim instinctiv zahărul, este cea mai rapidă formă de glucoză. Însă organismul are nevoie de glucide lente, care eliberează energia treptat, timp de câteva ore. E mai sănătos să ne luăm glucoza din pâine, paste, orez, cereale cartofi și leguminoase, decât din zahăr.

Oamenii de știință au studiat efectul unui regim bogat în grăsimi și în zahăr asupra microbiotei intestinale la șoricei. După numai patru săptămâni de testare, animalele s-au îngrășat, iar la nivel intestinal a scăzut numărul de bacterii benefice și a crescut numărul de bacterii patogene. Dezechilibrul microbiotei scade imunitatea prin dispariția celulelor TH17 cu efect protector. Cât despre grăsimea acumulată la nivelul abdomenului, ea determină rezistență la insulină și prediabet, boli cardiovasculare, ficat steatozic și chiar probleme respiratorii.

Interesant este că șoarecii își revin rapid odată cu eliminarea zahărului din dietă. Chiar dacă regimul alimentar rămâne bogat în grăsimi și are un număr mare de calorii, celulele intestinale TH17 sunt conservate, iar imunitatea nu are de suferit. Zahărul este factorul de risc pentru apariția obezității, diabetului și a tulburărilor metabolice. Acest studiu confirmă legătura dintre alimentație, microbiotă și imunitate.

Zahărul este un aliment adresat plăcerii și conține calorii goale, care se transformă rapid în grăsime de depozit. La nivel intestinal creează un mediu toxic pentru bacteriile benefice de care depinde imunitatea. Microbiota nu iubește zahărul, trebuie să ținem cont de asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button