EVENIMENT

Ziua florii de colț, sărbătorită pe 5 martie

Last Updated on martie 5, 2024 by Erceanu Ileana

 Legenda românească spune că această zi  este asociată cu momentul naşterii Mântuitorului.

La 5 martie este celebrată floarea de colţ (Leontopodium alpinum Cass.), cunoscută şi sub denumirea de floarea-reginei. În România, floarea de colţ a fost declarată monument al naturii în 1931 şi fiind ocrotită prin lege încă din 1933, în rezervaţii naturale. Ea este ocrotită şi protejată prin lege în rezervaţii naturale, precum cele din Piatra Craiului, din Munţii Bucegi şi Munţii Ciucaş, dar şi din judeţul Alba. Floarea mai poate fi întâlnită şi în Munţii Maramureşului şi Munţii Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Făgăraş, Cozia şi Retezat. Botanistul român Alexandru Borza a făcut, pentru prima oară în 1911, un studiu amănunţit al florii de colţ, el fiind cel căruia i se datorează declararea acesteia ca monument al naturii.

Este o floare de munte aparţinând familiei Asteraceae, din care fac parte margaretele şi floarea soarelui. O floare delicată, cu petale albe acoperite de perişori mici, catifelaţi, argintii, care îi conferă o notă aparte de gingăşie şi frumuseţe, este o plantă deosebit de rară şi creşte în munţi calcaroşi, pe pajiştile de pe versanţi abrupţi şi însoriţi sau pe stânci, în zonele stâncoase aflate la o altitudine situată între 1.800 şi 3.000 de metri, potrivit „Enciclopediei de etnobotanică românească” de Valer Butură (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1979).

Trăsăturile şi aspectul unic al florii au inspirat multe nume, precum Wollblume („floarea de lână”) dată de naturalistul elveţian Konrad Gessner în secolul al XVI-lea sau „Klein Löwenfuss” („piciorul de leu mic”), „étoile du glacier” („steaua gheţarului”), „étoile d’argent” („steaua de argint”), „immortelle des Alpes” („floarea veşnică a Alpilor”) denumiri folosite de diverşi botanişti şi biologi pentru a descrie floarea. Potrivit „Dicţionarului de sinonime”, pentru floarea-reginei (Leontopodium alpinum) există şi următoarele denumiri: albumeală, albumiţă, floare de colţ, edelvais, steluţă, floarea-doamnei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button