Ziua Îndrăgostiților, o sărbătoare pur comercială
Last Updated on februarie 14, 2024 by Romeo Crismaru
De ceva ani, și în România s-a importat moda nefastă a așa-zisei Zile a Îndrăgostiților sau Valentine’s Day. Luna februarie este, într-adevăr, luna iubirii la români, dar noi avem o sărbătoare a noastră, mult mai plină de semnificație, decât această zi a kitsch-ului și anume DRAGOBETELE. Pe de altă parte, dincolo de comercianții care scot bani din buzunarele naivilor, azi nu este Ziua Sfântului Valentin, în niciun calendar creștin-ortodox.
De ani și ani de zile, suntem bombardați, pur și simplu agasant, cu o zi care de fapt nu înseamnă nimic mai mult, decât oportunitatea unor comercianți de a mai vinde niște nimicuri, gen inimioare grotești din pluș, parfumuri sau cine romantice. În realitate, iubirea nu are nevoie de o zi anume pentru a fi celebrată, ci de de o anume chimie între suflete, de încredere și pasiune. Cu toate acestea, ziua de 14 februarie este ridicată la rang de mare sărbătoare, iar peste tot plutesc florile, inimioarele, cadourile și masele la restaurant. Kitsch-ul esta aproape la fel de mare ca și acela al Halloween-ului. Dar cum fiecare decide singur ce face și cum sărbătorește, dar mai ales când, e treaba fiecăruia.
Haideți să vedem ce este, de fapt, marea minciună cu Ziua Îndrăgostiților! În primul rând, Sfântul Valentin coboară de undeva dintr-o istorie destul de imprecicisă, de fapt mai bine zis dintr-o legendă. Pe 14 februarie nu este trecut Sfântul Valentin în calendarul ortodox. De exemplu, în calendarul ortodox atăzi sunt trecuți Sfinții Cuvioși Auxenție, Maron și Avraam.
Legenda Sfântului Valentin, trecut, ce-i drept, în calendarul romano-catolic, spune că împăratul roman Claudiu al II-lea, supărat că majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă în luptă, ci preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor, a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați. Valentin, care era un preot creștin, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind făcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi găsit de împărat. Într-un final, Claudiu l-a găsit și l-a arestat. Valentin a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind „Adu-ți aminte de Valentin al tău”. Totuși, nu se cunosc toate detaliile legate de viața Sfântului Valentin și nu se știe dacă legenda are o bază istorică reală.
În schimb, Dragobetele are și semnificație, și tradiții, dar și explicație logică, fiind o sărbătoare mai serioasă și mai profundă. Sărbătoarea de Dragobete cade în fiecare an pe 24 februarie, având o dată fixă. Dragobete este cunoscut drept protector al iubirii și al primăverii. Se spune că, datorită inimii sale mari și a generozității sale, a fost ales de Fecioara Maria să fie Gardianul Iubirii. Dragobete este adesea numit și „ziua când păsările se logodesc”, deoarece la sfârșitul lui februarie este momentul în care păsările încep să adune ramuri pentru cuibare și să se împerecheze. Unii consideră că 24 februarie marchează prima zi de primăvară, iar mulți băieți și fete vor aduna primele flori înflorite și vor cânta și dansa.
Ca o concluzie, nu este nevoie ca pe 14 februarie să dăruiți iubitei sau iubitului, soțului sau soției, mormane de flori, inimioare și mese la restaurant. O puteți face oricând peste an, în orice zi, iar iubirea poate fi dovedită în diverse moduri, nu neapărat prin celebrarea unei zile care nu semnifică mai nimic.