EVENIMENT

Ziua Mondială a Vieții Sălbatice

Last Updated on martie 3, 2023 by Erceanu Ileana

În fiecare an, pe 3 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Vieții Sălbatice. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a ales această zi pentru a sărbători biodiversitatea naturală și pentru a crește gradul de conștientizare asupra nevoii de conservare și protejare a mediului. 

Cauzele principale sunt, distrugerea habitatelor, braconajul și modul în care ne producem hrana. Pentru a preveni toate acestea, este nevoie de fiecare dintre noi și nu este greu să te implici:

Fiecare an vine cu o temă diferită ce își propune să evidențieze rolul vital pe care îl are fiecare componentă a biodiversității. Mai mult decât atât, rezoluția fiecărui an este extinsă și către bunăstarea umană, astfel încât să stabilim o relație cât mai durabilă cu natura.

Pentru 2023, tema aleasă este „Parteneriate pentru conservarea vieții sălbatice”. Acest an este dedicat tuturor oamenilor care au contribuit în ultimii 50 de ani la conservarea speciilor pe cale de dispariție, cu speranța că numărul celor implicați va crește.

Campania de anul acesta este cu atât mai importantă, cu cât vine imediat după acordul istoric de la Montreal de a acționa la nivel global pentru oprirea degradării naturii până în 2030.

Pentru sănătatea speciei noastre este important ca astfel de parteneriate să fie susținute, la fel ca și crearea unor noi colaborări care să promoveze sustenabilitatea și biodiversitatea. Aceste parteneriate sunt esențiale atât la nivelul organizațiilor internaționale cât și local, în fiecare țară și comunitate în parte. 

Omenirea poate trăi pe Pământ datorită naturii care susține viața noastră, a tuturor. Natura este cea care asigură aerul pe care îl respirăm, natura este cea care reglează temperatura, natura ne dă hrana și materialele necesare pentru hainele, casele noastre și tot ce folosim în viața de zi cu zi.

Când spunem „natură” ne referim la viața sălbatică, adică multitudinea de specii de animale, păsări și plante care funcționează precum nodurile unei plase invizibile ce susține viața pe Pământ. Cu cât mai multe specii, cu atât mai dese sunt nodurile și cu atât mai puternică plasa noastră de siguranță. Cu fiecare specie care dispare, plasa de siguranță devine mai fragilă. La fel și supraviețuirea noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button