Ziua Olteniei – 21 martie

Desemnată printr-o lege votată în Parlamentul României din 2017 şi celebrată pe 21 martie, în fiecare an, Ziua Olteniei aminteşte mereu de intrarea oltenilor lui Tudor Vladimirescu în Bucureşti la 21 martie în 1821.
Ca în fiecare an instituţiile de cultură din Oltenia au pregătite programe inedite, circumscrise momentului. Inițiativa legislativă care a stat la baza acestei zile a aparținut unui grup de 27 de parlamentari din diferite partide politice. În expunerea de motive, aceștia au evidențiat bogata istorie a Olteniei, făcând referire, printre altele, la prima revoluție modernă a României—Revoluția lui Tudor Vladimirescu din 1821. Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu a intrat în București purtând în mână o pâine mare, simbol al păcii și prosperității, moment considerat reprezentativ pentru această regiune.
Ziua Olteniei poate fi celebrată de autorități locale și centrale, precum și de instituții culturale din țară și din străinătate, prin organizarea unor evenimente culturale, artistice și științifice. De asemenea, manifestările dedicate acestei zile pot fi incluse în programele Societății Române de Radiodifuziune și ale Societății Române de Televiziune. Oltenia, situată în sud-vestul României, se întinde pe o suprafață de 29.212 km² și cuprinde județele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți și Gorj. Regiunea este mărginită la nord de Munții Carpați și la sud de Dunăre, având un relief variat, ce include munți, dealuri, podișuri și câmpii.
Județul Mehedinți este o parte importantă a Olteniei, cu peisaje spectaculoase, obiective istorice deosebite și oameni care duc mai departe moștenirea lăsată de înaintașii noștri. Ne mândrim cu Dunărea, cu Cazanele Mari și Mici, cu zona de nord a județului, încărcată de autenticitate, cu mănăstirile și tradițiile noastre.