ACTUALITATE

Ziua rromilor, marcată în Mehedinți

Last Updated on mai 2, 2023 by Erceanu Ileana

Comunitatea de rromi, în  mare sărbătoare! În Strehaia,  a fost  marcată  Ziua Rromilor, obiceiurile rromilor se sărbătoresc în fiecare an.

Comunitatea de etnie rromă a sărbătorit, oferind publicului spectacole care conțin tradiții preluate de la strămoși. Comunitatea rromă a început evenimentul cu o paradă menită să scoată în evidență frumusețea portului popular și bijuteriilor.

„Costumele noastre tradiționale sunt viu colorate. Îmbrăcămintea unei reprezentante de sex feminin din comunitatea noastră trebuie să fie compusă din 2 piese. Bluza trebuie să fie separată de fustă; cultul rrom se împarte în două: cultul pur și cel impur. Practic, prin costumație, se separă parte pură (de la brâu în sus) de cea impură (de la brâu în jos). De accea, neapărat, fata și femeia este obligată să aibe fustă și bluză și să nu poarte rochii. La băieți și bărbați, costumul e compus din cămașă (de preferat, roșie), pantaloni negri și, opțional, pălărie. Conform tradiției, cămașile bărbaților nu se bagă, niciodată, în pantaloni.”, ne explică profesorul Mantu Stoica.

 În țara noastră, această zi este celebrată din 1990 și este numită „Sărbătoarea etniei rromilor din România”. Evenimentul a fost amânat pentru data de 1 mai din cauza vremii neprielnice. 

„La eveniment, au participat aproximativ 200 de persoane din 10 comunități. Am pornit cu un marș de la pădurea Crihala, către esplanada Crișan. La scenă, fiecare școală a prezentat obiceiurile populare. În comunitatea rromă de astăzi, încă se păstrează tradiția costumelor. Meseriile tradiționale sunt duse mai departe din ce în ce mai puțin.”, declară președintele Partidei Rromilor „Pro Europa”.

În Mehedinti, cea mai mare comunitate de rromi se află în Strehaia, aceasta fiind, în același timp si cea mai conservatoare din punct de vedere a respectării tradițiilor.

„Cea mai mare comunitate de rromi se regăsește în Strehaia și tot acolo, se păstrează și tradițiile, pentru că, în mare parte, în această localitate, regăsim rromii căldărari. Este știut faptul că rromii căldărari sunt mai traditionali, comparativ cu rromii ursari, care pot fi întâlniți, cu precădere, în zona de câmpie a Mehedințiului. Ursarii au pierdut, în mare parte, tradițiile, iar rudarii nu mai folosesc limba noastră – rromani. Se păstrează, însă, tradițiile legate de căsătorie.”, ne spune Mantu Stoica, profesor de limba rromani, la Școala Gimnazială Gruia.

„Ziua Internațională a Rromilor a fost sărbătorită și la Drobeta Turnu Severin, după ce a fost amânată din data de 8 aprilie, din cauza vremii ploioase. În zona de promenadă Crișan, a fost organizat un program artistic în care au fost scoase în evidență cultura, tradițiile și obiceiurile, multe dintre ele apreciate și preluate și de celelalte comunități. Transmit tuturor rromilor gânduri de sănătate, prosperitate, pace și succes liderilor comunității în eforturile de implementare a programelor guvernamentale menite să îmbunătățească condițiile de viață!”, transmite președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button