13 Octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Marcată în fiecare an la data de 13 octombrie, ziua sărbătoreşte modul în care oamenii şi comunităţile din întreaga lume îşi reduc expunerea la dezastre şi înţeleg importanţa controlului asupra riscurilor cu care se confruntă.
În fiecare an, la data de 13 octombrie, marcăm ,,Ziua Internațională a Reducerii Riscului de Dezastre”, cu scopul de a promova o conștientizare globală cu privire la necesitatea reducerii impactului dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea acestora, minimizarea consecințelor și, nu în ultimul rând, pregătirea pentru intervenție. Tema propusă de Naţiunile Unite pentru anul 2024 este „Implicarea copiilor şi tinerilor pentru comunităţi mai reziliente la dezastre”
Cu această ocazie, pompierii mehedințeni vor organiza, în perioada 11-13 octombrie, o serie de activităţi informativ-educative, desfășurate sub sloganul „România Rezilientă”.
Vineri, 11 octombrie, pompieri din cadrul Inspecţiei de Prevenire și Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților vor fi în mijlocul elevilor din mai multe unități de învățământ din județ pentru a desfășura exerciții de evacuare, dar și pentru a atrage atenția asupra importanței respectării regulilor și măsurilor de siguranță, în vederea evitării unor evenimente negative.
Sâmbătă și duminică, 12-13 octombrie, aceștia vor fi prezenți în zone cu afluență de persoane, respectiv târgurile săptămânale din localitățile: Pătulele, Strehaia, Vânju Mare, Cujmir și Broșteni pentru a informa cetățenii cu privire la respectarea regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
De asemenea, tot în acest weekend, pe esplanada Crișan și în centrul comercial situat pe bulevardul Mihai Viteazu vor fi amplasate puncte mobile de informare preventivă. La acțiuni vor participa, alături de colegii noștri, voluntari ISU şi cei ai Crucii Roşii.
Totodată, în intervalul orar 10:00-14:00, toate subunităţile noastre își vor deschide porțile pentru a desfăşura activităţi specifice, în cadrul programului Ziua Porților Deschise, dând posibilitatea celor interesaţi să cunoască misiunile structurilor profesioniste şi tehnica de intervenţie din dotarea pompierilor mehedinţeni.
Pentru creșterea nivelului de siguranță a cetățenilor, pompierii mehedințeni desfășoară în mod continuu acțiuni de informare și educare preventivă. Aceste activități au ca obiectiv creșterea conștientizării și sensibilizării populației, dar și pregătirea acesteia pentru a reacționa eficient în situații de urgență. Apărarea împotriva riscurilor implică cunoaşterea lor, dar şi a comportamentului ce trebuie adoptat în funcţie de manifestarea acestora.
Județul Mehedinți se află într-o zonă expusă la o varietate de hazarduri naturale, inclusiv inundații, cutremure, alunecări de teren, precum și fenomene meteorologice periculoase, cum ar fi seceta, înzăpezirile, grindina, înghețul, furtunile și viscolul.
Statisticile din ultimul deceniu indică o tendință de creștere atât în ceea ce privește intensitatea, cât și frecvența calamităților naturale, inclusiv cele legate de hidrometeorologie.
Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti, dar şi pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populaţia să fie informată.