SOCIAL

20 mai: Ziua mondială a albinelor.

Last Updated on mai 20, 2022 by Toma Mihai

Ziua mondială a albinelor este marcată anual la 20 mai cu scopul de a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora, dar şi a altor polenizatoare.

Această zi a fost aleasă de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia, iar data reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana ,20 mai, considerat un expert important al apiculturii moderne.

 Albinele joacă un rol important în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei.

Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum rosiile, cartofi câ și pomi fructiferi.

Ziua mondială a albinelor recunoaşte importanţa acestor mici ajutoare şi va creşte gradul de conştientizare a necesităţii protejării”, potrivit Agerpres.

Dispariţia albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale având în vedere că o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine.

Studiile efectuate de ONU şi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, arată că populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, în ultimii ani, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale: agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button