EDITORIAL

2024 – anul alianțelor electorale?

Last Updated on septembrie 21, 2023 by Romeo Crismaru

de Mircea Popescu

În perspectiva alegerilor de anul viitor, scena politică românească este caracterizată de tatonări, regrupări, dar și încercări de creare de alianțe electorale. După foarte mulți ani, în care partidele, indiferent de orientarea lor, au candidat separat, anul 2024 ar putea fi anul alianțelor electorale.

Explicația este una plauzibilă și pragmatică, pentru că, pe de-o parte, unele partide vor să acceadă în Parlamentul României, iar pe cont propriu nu au nicio șansă, iar, pe de altă parte, într-o alianță se consideră că nu mai există dispersie de voturi.

Chiar la nivelul coaliției de guvernare se vorbește despre o posibilă alianță electorală PSD-PNL. Este greu de anticipat dacă aceasta se va și face, pentru că implică unele riscuri. Dacă s-ar face, posibila alianță de anul viitor între PSD și PNL nu ar fi precum USL-ul din urmă cu mai bine de 10 ani. Atunci USL avea un adversar: fostul președinte Traian Băsescu. Acum este o altă conjunctură care nu mai presupunea unirea forțelor în lupta cu un adversar politic. Pe de altă parte, în politică, la alegeri, 1+1 nu este egal cu 2. Altfel spus, alianța PSD-PNL ar putea obține mai puține procente decât procentele adunate pe care le-ar obține cele două partide candidând separat. Evident, nu este exclus ca PSD și PNL să guverneze împreună și după anul 2024, însă depinde de scorul obținut în alegeri.

Pe partea dreapta, chiar dacă nu s-a concretizat nimic până acum, întâlnirile și declarațiile liderilor converg spre o alianță a partidelor de dreapta formată din USR, PMP și Forța Dreptei. Dacă se creează această alianță, ea are șanse mari, în funcție de candidatul la alegerile prezidențiale pe care îl propun, nu doar să se claseze pe poziția a doua la alegerile parlamentare, ci și să intre în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Mai mult, crearea acestei alianțe politice ar da semnalul coagulării dreptei, oferind o alternativă care poate aduna voturi inclusiv din bazinul electoral al PNL.

În zona celorlalte partide se observă fie fuziuni prin absorbție, fie dorința de a candida în interiorul unui partid. O astfel de situație se găsește în mod deosebit la AUR, de care, datorită potențialului electoral pe care îl are, tot mai multe partide vor să se lipească, în încercarea de a obține ceva la viitoarele alegeri. Indiferent câte tatonări și calcule electorale se fac, este cât se poate de limpede că scena politică este animată de dorința partidelor de a se alia în speranța obținerii unui procent cât mai mare.     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button