27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România
Last Updated on martie 27, 2024 by Erceanu Ileana
Ziua Unirii Basarabiei cu România – 27 martie,106 ani de la marele eveniment.
Întreaga suflare românească celebrează astăzi cea de-a 106-a aniversare a unirii Basarabiei cu România. Pe data de 27 martie 1918, teritoriul dintre Prut și Nistru s-a reîntors în componența Patriei-mamă, devenind astfel prima dintre provinciile istorice care au îndeplinit dezideratul secular. Au urmat Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina, astfel, spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare.
Acest eveniment istoric a reprezentat un moment de mare importanță pentru întreaga națiune română, aducând împreună două teritorii cu limbă, istorie, cultură și tradiții comune și consolidând astfel identitatea națională a României.
Unirea Basarabiei cu România a fost un pas important în dezvoltarea și modernizarea regiunii, contribuind la crearea unui cadru politic, economic și social mai stabil și mai prosper. De asemenea, a reprezentat un semnal puternic pentru toți românii, indiferent de locul de domiciliu, că suntem una și aceeași națiune, legați prin istorie și tradiție.
Prin Pacea de la București din 1812, teritoriul dintre Prut și Nistru al Principatului Moldovei a fost cedat Imperiului Rus. Din acel moment, în acest spațiu au intrat în concurență două concepții identitare potrivnice: „românismul” – care promova unirea politică și culturală a tuturor etnicilor români, indiferent de împărățiile ale căror supuși erau (Imperiul Habsburgic, Imperiul Rus sau Imperiul Otoman) și ”moldovenismul”, susținut de autoritățile rusești, care promova deosebirea și despărțirea culturală și politică a locuitorilor din Basarabia de restul poporului român.
Unirea Basarabiei cu România, votată pe 27 martie 1918 de Sfatul Țării (parlamentul Republicii Democratice Moldovenești), reprezintă concretizarea și biruința mișcării „româniste” din acest spațiu. În contextul prăbușirii Imperiului Rus, anarhia și violența trupelor rusești aflate între Prut și Nistru a determinat Sfatul Țării să cheme, pe 13 ianuarie 1918 armata română în Basarabia, pentru a pune capăt fărădelegilor. Sovietul bolșevic din Chișinău, aflând despre chemarea trupelor române, a declarat că nu se va mai supune Sfatului Țării și a anunțat recompense pentru capurile conducătorilor guvernului RDM. Până la urmă, bolșevicii au fost nevoiți să părăsească Basarabia.