4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor

Ziua Internațională a Animalelor, sărbătorită pe 4 octombrie, este un prilej global de a reflecta asupra drepturilor și bunăstării animalelor.
Această zi încurajează respectul față de toate speciile și subliniază importanța conservării biodiversității și a mediului natural, cu scopul de a promova drepturile şi bunăstarea tuturor animalelor, fie ele cu sau fără stăpan, sălbatice sau domestic.
Organizațiile pentru protecția animalelor, adăposturile și grupurile ecologiste organizează evenimente pentru a sensibiliza publicul cu privire la cruzimea împotriva animalelor și la importanța adopțiilor responsabile.
Ediţia din 2024 se desfăşoară sub genericul „Lumea este şi casa lor!” („The World is Their Home Too!”). În acest fel, organizatorii atrag atenţia asupra activităţilor şi acţiunilor întreprinse de oameni care au potenţialul de a cauza degradarea mediului înconjurător şi de a pune, astfel, în pericol viaţa a numeroase specii de animale. Iniţiativa este cu atât mai necesară, cu cât experţii în biodiversitate şi protecţia mediului trag numeroase semnale legate de situaţia actuală a animalelor.
În 2004, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 205, modificată prin Legea nr. 9/2008 şi prin Legea nr. 171/2017, act legislativ care reglementează măsurile necesare pentru asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără deţinător.La alineatul (2) al articolului 17, „se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare”.