ACTUALITATE

A fost înființată Asociația Urmașilor Turcilor de pe Ada-Kaleh

Last Updated on aprilie 11, 2023 by Erceanu Ileana

Foștii locuitori ai insulei Ada-kaleh și urmașii celor care au locuit pe insula din Șimian au înfințat o asociație pentru a menține vie această minunată insulă care din pacate, la acest moment este într-o stare deplorabilă.

  Asociația Ada-Kaleh, a luat naștere din dorința a 7 membrii iubitori de cultură care și-au propus să reabiliteze insula, dar și cimitirele turcești.

Turcii rămași în Mehedinți și urmașii acestora au reușit să înființeze o asociație menită să scoată din paragină insula Ada Kaleh. Într-o conferință de presă, la cafeneaua turcească din Severin care îi poartă numele, reprezentanții asociației au explicat rolul organizației nou înființate.

 Și Engur Ahmet face parte din această asociație, este un  fost locuitor al insulei și lider al comunității turce din Mehedinți. Are mama îngropată pe Insula Șimian, unde a fost strămutată cetatea ADA KALEH, dar nu mai poate merge la mormântul mamei sale, pentru că cimitirul este intr-o stare deplorabilă și năpădit de buruieni. Engur Ahmet, deplânge situația jalnică în care a fost lăsată Insula Șimian și cere ajutorul autorităților, pentru conservarea patrimoniului uitat de aici.

Pe insula Ada Kaleh au trăit aproximativ 500 de turci, iar în momentul de față în Mehedinți , mai trăiesc doar 10 familii turcești. În Drobeta Turnu Severin este o cafenea care poartă numele acestei insule. Aici, toți iubitorii de produse tradiționale turcești pot savura cele mai bune deserturi și pot servi cafea turcească tradițională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button