A început sezonul căpușelor
Last Updated on aprilie 2, 2024 by Erceanu Ileana
Vara e sezonul propice picnicurilor, ieşirii la iarbă verde. Odată cu venirea căldurii încep să apară şi cazurile de mușcături de căpușă, iar netratatrea mușcăturilor pot cauza boli grave.
Totodată, este perioada în care căpuşele ”atacă”. Muşcăturile acestor insecte parazite sunt deosebit de periculoase atât în cazul oamenilor, cât şi al animalelor.
Odată cu sosirea căldurii în vegetaţie încep să îşi facă apariţia căpuşele, insecte parazite hematofagi) și populează o singura gazda timp de câteva zile, daca nu sunt îndepărtate. Apar primăvara şi vara, până târziu, muşcăturile lor sunt nedureroase, nu le sesizăm de la primul contact şi de aceea este bine să ne verificăm corpul măcar o dată pe zi după o ieşire în natură. Căpuşele trebuie extrase imediat ce sunt descoperite, iar îndepărtarea lor trebuie făcută neapărat în întregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli. Extragerea se face cu mare atenţie cu ajutorul unei pense curbe cu vârful bont sau cu un extractor de căpuşe, dacă le aveţi la îndemână în trusa medicală, apoi dezinfectaţi locul cu alcool. Urmăriţi atent daca aţi extras căpuşa în întregime, apoi urmăriţi-vă evoluţia stării de sănătate şi la primele simptome de inflamare a locului muşcăturii, frisoane, adresaţi-vă medicului.
Căpușa nu trebuie tamponată cu alcool sau alte substanțe (aceste substante vor provoca căpușei vomă și va transmite totul în corpul persoanei). Imediat după extragere se recomandă deplasarea la o clinică de boli infecțioase.
În cazul în care nu puteți merge la un medic timp de mai multe zile, pentru a identifica dacă acea căpusă a fost infestată cu BORELIA urmăriți următoarele semne: apariția în câteva zile a unui eritem roșu bine delimitat în zona mușcăturii de mărimea unei monezi, răceală falsă în interval de 5-7zile.
Ţine căpuşele la distanţă:
Dacă vrei să ieşi la iarbă verde fără să îţi faci griji că vei fi muşcat de o astfel de insectă, atunci trebuie să ştii cum să te fereşti. Cel mai la îndemână mod este să aplici pe haine un ulei special ce le va ţine la distanţă. Pentru a nu păta hainele, cel mai simplu mod este să aplici uleiul pe o rolă de adunat scamele şi părul de pe ţesături, apoi să dai cu ea pe hainele pe care le vei purta la picnic.
Poţi folosi unul dintre următoarele uleiuri esenţiale: Lemongras; Eucalipt; Mentă; Lămâie; Lavandă.