Accelerator de afaceri sociale, cu finanțare de peste 60.000 EUR pentru fiecare idee
Last Updated on octombrie 23, 2024 by Romeo Crismaru
Accelerator de afaceri sociale, cu finanțare de peste 60.000 EUR pentru fiecare idee
Vrei să faci o diferență în comunitatea ta și să ai propria afacere? Proiectul Ruralia oferă finanțare pentru idei de afaceri sociale care pot schimba vieți în mediul rural. Un număr de 34 de idei de întreprinderi sociale vor prinde viață și se vor dezvolta în următorii doi ani în județele din Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia, prin programe de educație antreprenorială și finanțare nerambursabilă de peste 60.000 euro, în cadrul proiectului Ruralia.
Întreprinderile sociale nu sunt doar simple afaceri care urmăresc profitul și oferă oportunități de angajare. Ele contribuie la coeziunea socială și la reducerea disparităților economice, având un rol catalizator în societate, mai ales în zonele rurale. De aceea, există programe precum Ruralia, care impulsionează ideile de afaceri sociale și le susține cu finanțare și mentorat.
Situația actuală a întreprinderilor sociale în România
Potrivit datelor ANOFM de la jumătatea anului trecut, un număr de 1500 de întreprinderi sociale activau în județele din regiunile de sud și est ale României – Sud-Muntenia, Sud-Est, Sud-Vest, Nord Est. Cele mai multe dintre ele se regăsesc în regiunea Sud-Muntenia (522 de afaceri sociale înregistrate), urmată de regiunea Sud-Est (401), regiunea Sud-Vest (297) și Nord-est (295). „Campion” al economiei sociale este județul Prahova, cu 123 astfel de afaceri funcționale, urmat de județul Iași (112) și Argeș (119). Cele mai puține afaceri sociale se înregistrează în Vaslui (12), Olt (25) și Ialomița (30).
O șansă pentru dezvoltarea rurală
Proiectul de afaceri sociale Ruralia va adăuga 34 de întreprinderi sociale în zona rurală din județele celor 4 regiuni istorice ale României menționate – Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia. Cele 34 de idei de afaceri vor beneficia de mentorat antreprenorial și de o finanțare de 61.400 euro. La finalul lui septembrie 2026, toate aceste companii vor fi funcționale și vor aduce beneficii în comunitățile locale.
Pentru a fi parte a acestui program, viitoarea afacere socială trebuie să aibă ca țintă mediul rural. De ce această zonă? Pentru că aici o întreprindere socială poate aduce cele mai mari beneficii. În mediul rural, șomajul și lipsa serviciilor sunt adesea o problemă, iar o astfel de inițiativă creează locuri de muncă, ajută persoanele vulnerabile și are puterea de a revitaliza comunitatea.
Un număr de 132 de persoane din mediul rural, care vor să deschidă o afacere socială în satele și comunele din cele 4 regiuni (Sud-Muntenia, Sud-Est, Sud-Vest, Nord Est) vor fi selectate, în prima fază, în proiectul Ruralia. Ei își vor expune ideea și vor participa la cursuri de formare în antreprenoriat social, pentru ca la final să prezinte un plan de afaceri concret. Selectarea celor 132 de persoane va ține cont de principii de egalitate și nediscriminare: 50% vor fi femei, 20 de persoane vor fi de etnie romă și 27 vor fi persoane vulnerabile din mediul rural.
Peste 130 de noi locuri de muncă
În urma unui concurs, vor fi selectate cele 34 de afaceri ce vor fi „accelerate” prin finanțare și mentorat. Fiecare idee va primi până la 308.000 lei (61.400 euro), cu obligativitatea unei contribuții proprii de minim 10% din valoarea sprijinului financiar primit. Fiecare nouă afacere va crea cel puțin 4 locuri noi de muncă, dintre care unul va fi ocupat de o persoană vulnerabilă. 90% din profiturile acestor companii vor merge către obiectivul social asumat, ducând astfel la creșterea nivelului de trai, combaterea sărăciei și la dezvoltarea serviciilor locale în comunitățile în care funcționează.
Înscrierea în proiect este deschisă și se poate face aici: https://ruralia.europroject.org.ro/#inscriere.