SOCIAL

Amenzi de până la 10000 de lei pentru românii care nu au canalizare

Last Updated on mai 27, 2022 by Toma Mihai

Cetățenii din localitățile fără canalizare au la dispoziție un an pentru a-și instala și autoriza sisteme individuale de colectare și epurare a apelor uzate, în caz contrar riscând amenzi de până la 10.000 de lei.  Costurile vor fi suportate de către populație, dar vor fi mai mici decât sancționarea României de către Curtea Europeană de Justiție, consideră Guvernul. 

Peste 45% din gospodăriile românești nu sunt racordate la canalizare. Vina este exclusiv a autorităților, care nu au investit în aceste sisteme, astfel că acum țara riscă să fie condamnată la Curtea Europeană de Justiție pentru nerespectarea prevederilor Directivei 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate.

Soluția Guvernului a fost emiterea unei Hotărâri care să-i oblige pe români să suporte, din sărăcia lor, costurile uriașe ale construcției unor fose septice cu stații de epurare, la standarde europene. Termenul limită este iunie 2023, după care amenzile ajung până la 10.000 de lei. Potrivit proiectului de act normativ al Guvernului, în termen de un an de la intrarea în vigoare a acestuia, deținătorii de sisteme individuale care descarcă apele uzate epurate direct sau indirect în corpurile de apă de suprafață sau subterane vor avea obligația obținerii autorizației de gospodărire a apelor. Emiterea avizului de gospodărire a apelor se va face pe baza unei documentații care să conțină elementele constructive și performanțele tehnice ale sistemului individual adecvat, parametrii de calitate a apelor uzate epurate, caracteristicile solului și/sau ale corpului de apă de suprafață sau subteran în care sunt descărcate apele uzate.

Totodată, autorizația de gospodărire a apelor va include obligațiile deținătorului sistemului de exploatare, condiții de funcționare, monitorizare și raportare a calității apelor epurate descărcate. Pentru emiterea autorizației sunt necesare procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor din care să rezulte că au fost verificate etanșările și certificate de calitate și conformitate pentru bazinele de epurare achiziționate de la producători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button