ADMINISTRATIE

Arată jalnic! PARCUL (BĂLĂ)ROZELOR (vezi video!)

Last Updated on septembrie 29, 2022 by Romeo Crismaru

Parcul Rozelor, un simbol a Severinului, a ajuns astăzi o pădure plină de bălării, cu alei pline de gropi și adăpost pentru boschetari. Deși în Severin s-au făcut lucrări de reamenajare a zonelor vezi, de acest parc pare să fi uitat toată lumea.

Chiar și în mijlocul zilei, o plimbare prin Parcul Rozelor din Drobeta Turnu Severin poate fi o aventură oarecum sinistră. Nu mai vorbim despre o plimbare nocturnă, pentru că în acest caz ar fi vorba despre o aventură riscantă. Bălăriile au pus stăpânire peste frumosul parc de altădată, iar aspectul general este similar unei păduri virgine de pe la poalele munților, nicidecum al unui parc central, cum de fapt i se mai spune.

Potrivit indicatoarelor de la intrare, parcul este un obiectiv turistic, dar și istoric, deși dacă pătrunzi în interior, te afunzi ca într-o pădure tropicală, majoritatea aleilor sunt zdrobite, au dalele sărite și gropile la vedere, potecile dintre alei sunt pline de noroi atunci când plouă, iar pe alocuri, dacă nu ești atent, poți aluneca în adevărate gropi. Printre tufișuri, mai poți zări și boschetari care se odihnesc.

Pe de altă parte, pentru a ajunge la gara municipiului, care se află în partea de jos a parcului, trebuie să traversezi acest hățiș cu aspect de pădure. Cum multe dintre trenurile spre București sau Timișoara pleacă imediat după miezul nopții, suntem cu toții de acord că e mai sănătos să luăm un taxi.

Intenționat nu am mai dorit deocamdată să punem întrebări autorităților locale despre starea jalnică în care se află parcul, pentru că dorim să vedem dacă au vreo reacție din proprie inițiativă. Dar până atunci, să facem puțin recurs la istorie. Parcul Rozelor, cel mai mare parc al oraşului, a fost amenajat în 1912, și include azi Monumentul-criptă al Eroilor şi clădirea Hotelului Continental. Numit iniţial Parcul cel Nou sau Parcul Grecescu, s-a întins de la Băile Comunale până la Gară pe o suprafaţă de 12 ha, respectând un model de parc englezesc, plantat în principal cu trandafiri, conifere precum brazi, molizi si pini, iar ornamentele şi împrejurimile cu gard viu de merişor. Materialul săditor şi florile (lalaele, zambile, narcise,mărgăritar) au fost achiziţionate la acea vreme din Olanda. Cu ceva ani în urmă, a existat o intenție de reamenajarea a acestui parc, dar ea a rămas totuși doar la stadiul de intenție. Într-o știre difuzată cu vreo doi ani în urmă la GALAXY TV, primarul Marius Screciu spunea că se va investi în reamenajarea acestui parc și că întreaga lucrare ar putea să coste circa trei milioane de euro.

După 1990, parcul a fost pe rând când lăsat de izbelişte, când îngrijit ca la carte – atunci când la cârma oraşului s-a aflat din nou Constantin Dinu. Astăzi el arată așa cum se vede, iar perspectivele sperăm să fie unele bune în viitor.

One Comment

  1. Este o rusine acest parc si mai ales in jurul Spitalului din Gradina,oare de ce s-a numit asa d-le Screciu,d-le citymanager si Hornoiu finul lui Screciu a carui firma asigura zonele verzi ale Severinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button