ACTUALITATE

Atac cibernetic în 15 spitale. Serviciile medicale sunt blocate

Last Updated on februarie 12, 2024 by Erceanu Ileana

Atacul vizează sistemul informatic „Hipocrate” care integrează și interconectează toate activitățile medicale dintr-un spital. Serviciile medicale nu pot fi înregistrate, iar camerele de gardă au devenit neîncăpătoare. Spitalul Județean din Severin nu este afectat, deoarece s-a autoprotejat.

Circa 15 spitale din toată țara au fost atacate cybernetic. Printre acestea se află Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni din București, , „Sfântul Luca”, „Carol Davila” și „Bagdasar Arseni”, „Sfântul Stelian”, „Coltea”, „Theodor Burghele”, „Filantropia”, toate din București.  Unitățile medicale  au închiriat un sistem pentru serviciile medicale de la o firmă IT al cărei server ar fi fost atacat în această dimineață. Managerii spitalelor afectate spun că nu pot raporta serviciile medicale și, implicit, acestea nu pot fi decontate.

Din fericire, la Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin nu se află printre cele afectate, deoarece au deconectat sistemul de la internet. Elena Bololoi, director de îngrijiri medicale al Spitalului Județean spune că au fost informați despre faptul că mai multe spitale din țară au fost atacate cybernetic, dar unitate severineană și-a luat câteva măsuri de prevenție: „Am decis să oprim accesul la internet, pentru a preveni un atac similar și la noi. Internetul va rămâne oprit până luăm toate măsurile de siguranță. Dar este dificil să oferim continuitate actului medical. Asigurăm urgențele, cât și serviciile medicale de tip ambulatoriu. Doar că totul se face în sistem letric. Specialiștii ne-au transmis că vom reveni la normalitate după ora 15:00”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button